Blog-Ester: zou Nanja drachtig zijn?

Het was weer een week waar van alles in zat. Het begon zaterdag, het was nog maar dag dertien nadat we met onze Stermerrie Nanja van het Leuven naar de ‘spermabank’ bij stal de Mersken waren geweest om haar daar te laten insemineren met onverdund sperma. ‘Dag dertien, dat is wel heel vroeg om te scannen’, zei Hessel. ‘Maar ik denk dat ik het al wel kan zien.’ Nou dat was natuurlijk niet tegen dovemansoren gezegd! Ik als ongeduldige en nieuwsgierige ‘ram’ stond al klaar met de scanner voordat Hessel überhaupt zijn stofjas aan had. Vol verwachting keken we op het scherm: er waren immers twee eitjes geovuleerd, dus dubbele kansen. Maar het bleek toch lastig te zien, en Hessel zei; ‘nou Es, het moet van de week nog maar een keer, dit is niet duidelijk genoeg.’ Weer wachten..

Tijd voor vaccinatie

Maar gelukkig was er genoeg afleiding. Onze veulens Nine (bijna 4 maanden) en Maike (net 3 maanden) gaan binnenkort naar hun nieuwe huis. Ze blijven samen en gaan de opfok in bij René, onze vriendin en tevens de nieuwe eigenaresse van Maike. Er komt nog 1 fries merrieveulen bij en dan kunnen ze mooi met zijn drieën de eerste drie jaar samen opgroeien. Nu ze deze leeftijd hebben is het tijd voor de vaccinaties. We hebben beide veulens geënt tegen influenza, tetanus en Rhino. Influenza is heel besmettelijk, het is een virusinfectie van de voorste luchtwegen. Het verspreidt zich via waterdruppeltjes in de lucht, die vrijkomen bij het hoesten. Een goed geventileerde stal is daarom altijd erg belangrijk! Tetanus is ook niet fijn. Dit is een aandoening aan het zenuwstelsel, die veroorzaakt wordt door een bacterie. Via wonden ontwikkelt deze bacterie zich en hierdoor worden er gifstoffen ontwikkeld, waardoor de spieren langzaam verstijven. Het paard kan er zelfs door stikken als het eenmaal de ademhalingsspieren heeft bereikt..

Enten tegen virus abortus

En Rhino? Ja, enten tegen Rhino vinden wij erg belangrijk. Rhino is heel besmettelijk en word ook wel het “virus abortus” genoemd. Het komt in de herfst voor en dan in drie varianten. De gewone verkoudheidsvorm, maar dan met hoge koorts. En dan de zo gevreesde abortusvorm die ervoor zorgt dat een hoogdrachtige merrie haar veulen verliest. Vaak is dit rond de negende maand. En dan nog de laatste vorm die ervoor kan zorgen dat het paard een slappe achterhand krijgt tot zelfs verlamming van de achterhand waardoor het paard niet meer op zijn benen kan staan. Wij vinden het daarom erg belangrijk om in ieder geval onze drachtige merries drie keer te enten op 3, 6 en 9 maand van de dracht. De overige paarden enten we 1 keer per jaar tegen Rhino. De beide veulens gedroegen zich weer prima tijdens het enten. En onze Stermerrie Roza moest natuurlijk ook want die is inmiddels drie maanden drachtig van Jehannes 484.

Nog een keer scannen

Vandaag was het dan zover, Nanja voor de laatse keer scannen. ‘Nu kunnen we het wel zien Es, we weten het zo.’ Oh, wat spannend. Nadat Hessel zich weer in zijn stofjas had gehesen en de scanner had gepakt stond ik inmiddels met Nanja klaar op de poetsplaats. Het uur van de waarheid, Hessel ging met het echo apparaatje naar binnen en net toen we beiden met onze neus vol verwachting naar het beeldscherm keken viel het beeld weg: de batterij leeg. Nee hé, hoe krijg je het voor elkaar. Maak het nog even spannender dan dat het al is pff…. Nou ja, nadat Hessel snel een nieuwe batterij in het apparaat had geplaatst konden we weer opnieuw beginnen. Vol verwachting keken we weer naar het oplichtende scherm: een mooie schone baarmoeder. maar ik zie geen vruchtjes. ‘Nee, ik ook niet’, zei Hessel. Nog even goed door de hele baarmoeder. Maar helaas een lege baarmoeder: niet drachtig. Wat een teleurstelling na al onze inspanningen. Maar ja, dit hoort er ook bij. Je kan je best doen, maar uiteindelijk beslist moeder natuur. Volgend jaar weer proberen.

Prachtige foto’s

Gelukkig kwam er ’s middags visite waardoor de teleurstelling wat minder werd. Johanna een hele leuke vrouw die ik heb leren kennen via Friese Paarden/Friesian Horses op Facebook. We hadden elkaar nog nooit ontmoet maar het klikte direct. Ze had zelfs een prachtig cadeau voor ons meegebracht, twee mokken met afbeeldingen van onze paarden, zo lief. En Maureen Cohen kwam met Mia, samen komen ze regelmatig langs om naar de paarden kijken. Maureen is hobby fotograaf en maakt prachtige foto’s, ook nu heeft ze weer geweldige foto’s gemaakt. Terwijl zij foto’s maakte, keek ik naar onze paarden. Dit is dan even een teleurstelling, maar kijk eens wat we hebben: prachtige paarden, twee geweldige veulens en alweer één onderweg voor volgend jaar. We kunnen dik tevreden zijn, wat hebben we een “rijk” leven.

Foto’s Maureen Cohen

Vorig artikelOmer 493
Volgend artikelLivestream Stal Bosma – 11 september 2020