Blog Margriet: appelmoes en zomerstop (met video)

Foto: Johanna Faber

Met Tjeerd fan Wettersicht (Markus 491 x Tsjalle 454) gaat het inmiddels weer goed gelukkig. We hebben hem thuis nog een week twee keer daags een pil en een poedertje moeten geven. Eerst dachten we hoe krijgen we dat erin. Maar een fijn gestampte pil en een poedertje door de appelmoes roeren en dan in een grote spuit scheppen, was de uitkomst. Zo gaven we het twee keer daags in zijn mondje. Dit vond Tjeerd wel lekker smaken dus dit was gelukkig niet zo moeilijk. Inmiddels loopt hij te rennen en te spelen met zijn moeder in de wei.

Nog één veulen

Nu zijn dus de negen veulens daar. Waarschijnlijk komt er in juli nog één merrie bij ons een veulen krijgen. Dat is Maaike van Ikkerwald, een Beart 411 merrie van 18 jaar oud. Ze is lang in eigendom geweest van Rients Terpstra op Terschelling. Vorig jaar was Dyan Rypkema de vriendin van Thijmen, onze jongste , mee op vakantie naar Terschelling. Zij heeft zelf ook een Fries: Wybren fan de Lytse Geast. En sinds vorig jaar ook Friese paarden in de opfok bij haar ouders thuis. Een mooie boerderij met land aan de Langwarder Wiele. In dit weiland liep een mooie groep met jonge Friezen.

Fokmerrie aankopen puzzeltocht

Dyan haar broer Marvin Rypkema werd van deze zwarte parels zo enthousiast dat hij het idee kreeg om een fokmerrie te kopen. Omdat de fokmerries in deze tijd nogal prijzig zijn voor de beginnende jonge fokker, was dit nogal een puzzeltocht. Nu was Marvin toevallig vorig jaar ook op Terschelling en daar viel hij voor Maaike. Maaike die al eerder eerste premieveulens had gegeven, leek wel interessant. Alleen was Maaike niet gedekt dat jaar. De deal met Rients werd gesloten op de voorwaarde dat Maaike nog drachtig werd. Marvin heeft toen de keus voor Fonger 478 gemaakt. En na één keer dekken was het raak. Nu staat er in Langweer dus een inmiddels hoogdrachtige merrie die straks drie weken voor de uitgerekende datum bij ons komt. We hopen op een goede afloop. Inmiddels de batterij van de geboorte singel vervangen want die begon wat storing te vertonen na al die merries die ‘s nachts vaak loos alarm gaven. Maar al met al tot nu toe niet voor niks. Het is extra genieten als we de veulens buiten in het land zien spelen!

Even zomerstop

Nu alle veulens er zijn heb ik niet elke week weer nieuwe verhalen. Tot nu toe was het geweldig leuk deze blog te schrijven en onze belevenissen rond de veulentijd te kunnen delen. Ik hou jullie op de hoogte als er nieuwe verhalen ontstaan. Bedankt voor alle leuke reacties tot nu toe en geniet van het komend seizoen!

Vorig artikelHerkeuring en herkansing op vrijdag 24 juni
Volgend artikelHerkansing HK 2022 : Ilja (Jurre 495) en Dietmer (Omer 493) door naar voorrijdagen