Blog Margriet: de uitdaging van fokken….

De laatste twee, daar is het wachten nu nog op. Tsjarda (Tsjalle 454 x Sape 381) verwacht een veulen van Omer 493 en Yildou (Tsjalle 454 x Nanno 372) verwacht een veulen van Markus 491.

Wassen en scheren

Deze twee houden me ‘s nachts flink uit mijn slaap. Tsjarda nog twee dagen tot de uitgerekende datum en Yildou nog vier dagen tot de uitgerekende datum. Gisteren de merries nog even gewassen, baardjes geschoren, zodat de kraamdames er netjes bij staan. Normaal hebben we twee geboorte alarmbanden maar één geeft storing dus die kunnen we niet gebruiken en daarom blijven we ongeveer elke dag wisselen van paard en band.
De ene keer lijkt Yildou eerder aan de beurt omdat de platen al heel erg gezonken zijn en de volgende dag lijkt het uier van Tsjarda ineens weer voller en lijkt er iets vocht aan de speentjes te zien te zijn. Of wil ik dat graag, want of het nou de eerste of de laatsten zijn, ik ben altijd erg ongeduldig en kan ze er wel uit kijken.

Netflix en Videoland

En dan schrik ik dus wakker midden in de nacht want ik hoor gebonk. Snel mijn telefoon pakken en de app openen, inmiddels bonkt mijn hart in mijn keel. Dan de boxen in beeld en blijkt dat het veulen uit de meest rechtse box hard aan het springen en dansen is. Die heeft het heel gezellig zo midden in de nacht. De twee merries staan rustig dus niks aan de hand. Alleen ben ik inmiddels klaarwakker en zo heb ik dus in deze tijd heel veel Netflix en Videoland series versleten.
Overdag is het genieten als de veulens ‘s morgens weer de wei in kunnen. We hebben ze zover dat de oudste veulens met de merries in één land kunnen en dit is zo’n prachtig gezicht wanneer ze met elkaar lopen te spelen. Het is wel een heel geregel, want dan moet die gescand of die geïnsemineerd …..Je kan er maar druk mee zijn. Na 18 dagen kan er dan gescand worden of de merrie drachtig is en dat blijft altijd een heel spannend moment.

Combinatie tussen merrie en hengst

Inmiddels hebben we Setske (Tsjalle 454 x Sape 381) drachtig van Gosse 526, die zo opviel door zijn atletische beweging. En een embryo gespoeld van Gosse 526 uit Emma Voorlopig Kroon (Tsjalle 454 x Harmen 424). Dit blijft natuurlijk heel bijzonder omdat het embryo ook groeit en een hartje te zien is in de ontvangstmerrie. Twee drachtig van Herre 524: Fenna (Harmen 424 x Jurjen 303) en Anna (Jehannes 484 x Oege 267) en Winanda (Harmen 424 x Jurjen 303) drachtig van Auwert 514. Dat betekent dat we er nog twaalf te gaan hebben. Dat betekent ook veel bezoekjes van de dierenartsen Tineke en Romy en van de hengstenhouders om te insemineren.
Moeilijk ook elke keer weer om een mooie combinatie te zoeken tussen merrie en dekhengst. Je kan het soms zo mooi bedenken, maar ook dit jaar is gebleken dat de verwachtingen die je in je hoofd hebt niet altijd lukken. Zo hadden we een merrie, met een naar onze mening te korte halslengte. Dus Foeke 520 gebruikt om zijn mooie hals. En wat wordt er geboren een prachtig alert en trots hengstveulentje met ….. de hals van de merrie. Het blijft een mooie uitdaging dat fokken!!

Vorig artikelBoerebrulloft 2022: Anwar Hilverts en Tina Praamstra gaan trouwen
Volgend artikelStamboekkantoor gesloten