Blog Margriet: midden in de nacht alarm……

Stermerrie Tsjarda (Tsjalle 454 x Sape 381) leek toch echt op te gaan schieten. Er hingen kleine suikerdopjes aan het uier die aan het einde van de dag echte grote kegels waren geworden. Tsjarda stond er prachtig, als een toekomstige moeder, bij. Glanzend gitzwart, en heel gevuld. Opvallend was dat ze heel aanhankelijk was. Ze legde steeds haar hoofd tegen me aan als ik voor de zoveelste keer weer even bij haar ging kijken. Toch maar proberen te slapen want je weet niet wat je nog te wachten staat.

Irritant toontje van de merrieband

Midden in de nacht alarm. Mijn telefoon ging, ja hoor de merrieband, dit schreeuwde mijn telefoon dan ook hard in mijn oor. Merrieband 2022!!!! Op zo’n inmiddels irritant toontje. Maar goed, snel de app van de camera openen en daar lag Tsjarda met een klein stukje wit vlies dat vanonder haar staart te zien was. Dus snel eruit, mijn kleren lopend naar de stal proberen aan te krijgen, en me afvragen waarom ik mijn kleren de vorige avond niet even goed had gekeerd. Maar goed, in de nacht is het niet zo erg dat mijn broek binnenste buiten zat…..Mooi op tijd waren Gert en ik erbij om te zien hoe Tsjarda haar Omer 493-veulen eruit perste. Een heel groot veulen, het zal wel een hengst zijn, zei ik tegen Gert. Toen ik onder het staartje loerde met het lampje van mijn telefoon zag ik toch echt dat het een merrie was. Dit maakt het voor ons altijd extra mooi! Met een merrie kan je er zelf weer verder mee.

Iedereen nieuwsgierig….

Navel ontsmetten, nageboorte eraf

Het leek een vlot veulen, na een tijdje hebben we het veulen naar het hoofd van de merrie getrokken. Dan breekt de navelstreng precies op het goede plekje af. We ontsmetten het naveltje dan met jodium. Tsjarda begon haar mooie veulen te bewonderen en af te likken. We hebben het nog even aangekeken en zijn toen nog een paar uurtjes gaan slapen. Tot de wekker ging en een uur of drie na de geboorte gingen we kijken of de nageboorte eraf was. Helaas was dit niet het geval. Dit houden we altijd goed in de gaten, want het kan misgaan als de nageboorte te lang blijft zitten. Maar een uur later zagen we dat het iets begon te zakken. En even later was het eraf. Gelukkig, weer een stap dichterbij een goede afloop. Het veulen stond inmiddels en dronk! Een prachtig groot, glimmend zwart veulen met allemaal krulletjes en een mooi sprekend hoofdje. Vrouwke fan Wettersicht Dit lijkt geslaagd!

Vorig artikelLivestream ABFP-eindtest 3 – woensdag 8 en vrijdag 10 juni
Volgend artikelMargriet en Ide (Maurits 437) winnen subtop in Sneek