Zaterdagavond hebben we meegedaan met een onderlinge tuigwedstrijd in St. Nicolaasga bij de Oorsprong. Het was een hele gezellige avond, waar ook beginners mooi konden oefenen met het tuigen. Na de wedstrijd was er een gezellige prijsuitreiking in de kantine, een mooi slot van het winterseizoen. Toen we thuis waren hebben we nog maar even bij Blomke fan Wettersicht (Beart 411) gekeken. Blomke is drachtig van een embryo veulen, Boet 516 x Tsjalle 454. Nog een week dan is ze uitgerekend.
Madzen, een lieve meid die altijd bij ons rijdt, is vanaf het eerste moment gek van Blomke. Toen we thuis kwamen had Madzen de stal van Blomke al met een schoon laagje stro opgestrooid. Ik zei nog tegen Gert: Madzen denkt zeker dat Blomke het gaat doen vannacht. Maar ik zag nog niks aan het uier, dus rustig naar bed. Ze had immers de geboorteband op.
Ineens heel erg wakker
Om half vijf werd ik wakker en dan kijk ik altijd even op mijn telefoon. Via een app kan ik dan in de boxen kijken. Ik kon het eerst niet geloven maar daar liep echt een veulen naast Blomke. Eerst ben je nog zo slaperig dat je amper iets ziet, maar ik was ineens heel erg wakker. Ik riep: Gert, Blomke heeft een veulen!!! Toen we erbij kwamen liep er al een mooi opgedroogd veulen in de box. Snel gekeken wat het was. Yes een merrie! Vardou fan Wettersicht.
De nageboorte was er bij Blomke nog niet af. En we wisten niet precies hoe laat Vardou geboren was. Gelukkig konden we via de camera terug kijken wanneer het veulen geboren was. Dat bleek om half vier te zijn. We konden dus nog wel eventjes slapen. Ook was op de camera te zien dat Blomke niet of nauwelijks plat had gelegen tijdens de bevalling. Dit was dus de reden dat de geboorteband ons niet was gaan bellen.
Na nog een paar uurtjes slaap zijn we eerst gaan kijken hoe het met de merrie en haar veulen was. Het bleek dat de nageboorte er nog niet af was. Nu werd het toch wel tijd, dus hebben we de dierenarts gebeld. Astrid van dierenkliniek Emmeloord was er snel. Madzen was er inmiddels ook om het veulen te bewonderen en vooral om te kijken hoe het met Blomke was.
Met tuinslang en zachte straal water
Astrid laat via een tuinslang een zachte straal water in de nageboorte lopen. Binnen een paar tellen lag de nageboorte erachter. Dan is het belangrijk nog even goed te checken of de nageboorte compleet is, er mag niets in de merrie achterblijven. De beide hoornen (de uiteinden) moeten dan heel zijn. Gelukkig was dat het geval. Zo, nu kunnen we beschuit met roze muisjes maken en genieten van ons mooie levendige merrieveulentje!