Blog uit Nieuw-Zeeland: Kia Ora! Hallo!

Ik ben helemaal ‘excited’ als ik ga zitten om mijn eerste Phryso-blog met ‘Nieuws uit Nieuw-Zeeland’ te schrijven! Wat geweldig om deze kans te krijgen, en wat een geweldige manier om contact te maken en ons verhaal te delen met Friese liefhebbers over de hele wereld.
Mijn naam is Anna Zhigareva Ik zal de onderwerpen van deze blogs variëren, maar ik dacht om te beginnen met een introductie van mezelf en mijn paarden, en dan wat te vertellen over de New Zealand Friesian Horse Society en enkele van haar leden!

Ik en mijn paarden

Ik ben sinds mijn derde jaar in Nieuw-Zeeland, dus beschouw dit prachtige land als mijn thuis. Wat een geluk inderdaad! Ik ben opgeleid in taalkunde en werk voor een onderwijstechnologiebedrijf hier in Auckland, dat gespecialiseerd is in het onderwijzen van schrijfvaardigheid aan kinderen.
Ik ben altijd een paardenmeisje geweest! Ja, het zit in mijn genen! Ik ben opgegroeid met mijn zomers genietend van onze familiepaarden: helpen met trainen en fokken. Ik ben momenteel bezig met het afronden van een onderzoeksmaster in Equine Science aan de Universiteit van Edinburgh, en ik vind het heerlijk om tijd te besteden aan het lezen over wetenschappelijke vooruitgang in het fokken en welzijn van paarden. Ik heb met veel verschillende rassen gewerkt en toch heb ik nog nooit zo’n moedig, nieuwsgierig, vriendelijk en trouw paard ontmoet als het Friese paard!

Van twee naar vier, vijf….eh… zes Friese paarden

Ik werd voor het eerst verliefd op Friese paarden hier in Nieuw-Zeeland, toen ik met mijn ouders op bezoek ging bij fokkers van Friese paarden. Het bijzondere is dat ik nu de eigenaar ben van twee van die Friese paarden die ik 8 jaar geleden heb ontmoet (één uit Nanning 374, één uit Feitse 293). Deze prachtige neefjes genieten nu van een heerlijk pensioen bij mij in de heuvels van Waitoki, Auckland.
In 2020 hebben mijn – ook al met het Friese paardenvirus besmette – moeder en ik besloten om een prachtige Stermerrie (Uldrik 457 x Doaitsen 420) en een spectaculair 8 maanden oud hengstveulen (Tymen 503 x Sibald 380) te importeren. Na veel onderzoek, toegewijde hulp van Nicole Adriaansen in Nederland, evenals de zorg en professionaliteit van IRT (een fantastisch paardentransportbedrijf!), kwamen Betje (Bettie) en Nandert (Nano) op 1 april 2021 aan in Nieuw-Zeeland.
Een paar maanden later besloten we om onze Friese familie aan te vullen met een prachtige 2-jarige merrie, Maike (Tiede 501 x Folkert 353), die net op tijd arriveerde voor een zomerse kerst, en een ander hengstveulen, Othello (Julius 486 x Aan 416), die het nieuwe jaar inging. Deze vier jongelingen vormen het hart van onze kleinschalige fokkerij, Lone Pine Friesians, en ik ben ongelooflijk opgewonden om te zien waar onze reis ons brengt!

Lid worden van de Nieuw-Zeelandse Friesian Horse Society

Ik ben nu iets meer dan een jaar lid van het KFPS (en NZFHS) en help bij de sociale media en website van de NZFHS. In een opwindende wending van gebeurtenissen werd ik onlangs officieel verkozen tot secretaris en webmaster van de New Zealand Friesian Horse Society! Dit is een dubbel opwindende gelegenheid aangezien onze langverwachte (bedankt, COVID) ‘Keuring’ eraan komt in 2023, en het is een grote eer en kans om betrokken te zijn bij de organisatie en deelname ervan!
Er valt veel te leren voor dit jonge en nieuwe lid, maar fantastisch om zo’n warm welkom te ervaren van onze Friese gemeenschap down under!
De NZFHS is in 2018 opgericht door Louis en Marianne Weitenberg en zij zijn een enthousiaste bron van advies en hulp voor nieuwe en oude Friese paardenliefhebbers. Deel uitmaken van de NZFHS is ook een fantastische manier om leden te ontmoeten tijdens sociale groepsuitjes of via virtuele wedstrijden! Het zou natuurlijk niet juist zijn om niets te vertellen over de geweldige oprichters van de NZFHS, Louis en Marianne, dus lees verder voor hun verhaal!

Oprichters van NZFHS, Louis en Marianne Weitenberg

Louis en Marianne zijn de trotse eigenaren van Glenrose Friesians en importeren en fokken al jaren met succes Friese paarden in Nieuw-Zeeland. Ze zijn zelfvoorzienend: ze scannen en insemineren hun paarden zelf, weten alles van het veulenen, zorgen voor de africhting van hun paarden, het aanleren onder het zadel en in het tuig.
De passie van Louis is fokken. Oorspronkelijk begon hij met melkkoeien en het keuren van kalverclubdagen op scholen. Sindsdien is het overgesprongen naar Friese paarden en kijkt hij vele nachten naar de Keurings, live gestreamd vanuit het KFPS. Marianne is de motor achter de schermen en verzorgt hun online promotiewerk. Dit jaar werd Louis herkozen als voorzitter van de NZFHS en nam ook de rol van secretaris op zich.
De Weitenbergs krijgen een kick wanneer hun paarden naar geweldige mensen gaan en ze blijven ze volgen op hun reis. Ze zijn ook altijd bereid om te helpen en waren zo ook geweldig met hun advies aan mij persoonlijk toen ik mijn eerste import organiseerde!

Veulenboek Hengst Jolmer fan Twillens (Onne 376)

Jolmer fan Twillens (Onne 376 x Oege 267), die met een dekvergunning als veulenboekhengst ter dekking stond, is inmiddels met pensioen. Zijn metgezel, een kleine ruin genaamd Henk, is nooit ver weg. Henk fungeert ook als vriend voor de kleinkinderen!
Het huidige dressuurpaard van Louis, Ninthe fan ’e Boerestreek (Tsjalle 454 x Beart 411), werd geïmporteerd via Henswoude. Na een mislukte embryotransfer heeft Louis besloten om Ninthe haar eigen dracht te laten dragen naar Nane 492, uitgerekend in januari 2023. Hij hoopt het veulen te kunnen showen op onze keuring 2023!

Weer een nieuw bestuurslid!

Een ander bestuurslid dat net bij het team is gekomen, is Gill Chambers! Tijdens een van de 2021 lockdowns namen Gill en haar eigen prachtige Friese merrie Kalani van Glenrose Friesians (Haitse 425 x Olof 315) deel aan een Virtual Working Equitation-competitie, waar ze 2e werden! Ze behaalden een score van 68,95% voor het onderdeel dressuur en 78,08% voor Ease of Handling (EOH). Bekijk hun hele presentatie hier: https://youtu.be/q6c0buo4pOk.
Gill’s kennis is groot en omvat vele decennia van betrokkenheid bij de hippische scene van NZ. Gill zit sinds 1999 in de Hawke’s Bay Dressage Committee en was daar 9 jaar voorzitter. Ze is nauw betrokken geweest bij sponsoring en fondsenwerving en reist door NZ als een A Grade Judge. We hebben het geluk dat Gill onze promotie- en evenementenfunctionaris is, omdat we alles in gang hebben gezet voor NZ’s 2023 Keuring!

De volgende keer!

In de hoop niet te lang door te ‘razen’, sluit ik deze blogpost nu af. Ik moet nog twee van onze ongelooflijke bestuursleden voorstellen, Baldeep Dhillon (Vice President) en Bronwyn Yucel (Penningmeester). Ik kan niet wachten om in mijn volgende blogpost over hun Friese ervaringen te vertellen!

Voor nu, tot ziens! Let op je veiligheid! Tot later!

~ Anna

Vorig artikelLiesbeth van der Wal: ‘Ik denk dat Rykman ook talent heeft voor dressuur’
Volgend artikelSwipe Dei met het afscheid van Edelien van Blessum (Sierk 326)