Bo Oudhof blikt terug op MGPNGP: ‘Goed dat jonge Friese combinaties op deze manier gestimuleerd worden’

Twee jaar lang ontfermde Bo Oudhof zich over de Junioren in Mei Grand Prix Nei Grand Prix, een stimuleringsplan waarin opkomend Fries talent begeleid wordt met als doel om uiteindelijk de Grand Prix te behalen. Niet alleen de deelnemende combinaties hebben veel geleerd van deze periode, ook Oudhof zelf rolde op deze manier de Friese paardenwereld in.

‘Ruim twee jaar geleden heb ik een proefgerichte clinic gegeven aan MGPNGP, waar zoveel enthousiaste reacties op kwamen dat ze mij gevraagd hebben om de Junioren te begeleiden’, steekt de amazone vrolijk van wal. ‘Dit omdat ik zelf jeugdamazone ben geweest bij de Junioren, Young Riders en U25. Ik heb zoveel proeven gereden, op vrij hoog niveau op jonge leeftijd, dat ik hier handig in geworden ben. Daarnaast vind ik het superleuk om de Friese jeugd bij de Nederlandse top te betrekken, dus voor mij was het niet heel moeilijk om ‘ja’ te zeggen op deze vraag.’

Presteren

De amazone heeft met veel plezier meegedaan aan het project. ‘Ik vond het echt heel leuk. In het eerste jaar hebben we elkaar goed leren kennen en waren we bezig met selecties en kampioenschappen. Uit eigen ervaring weet ik hoe fijn het is om een trainer aan je zijde te hebben op deze momenten. Tijdens deze proeven kon ik zien hoe de ruiters en amazones presteerden onder druk en de punten die minder gingen, hebben we in het tweede jaar veel aandacht aan besteed.’

Veel talent

De Friese paarden waren ook in dit laatste seizoen goed vertegenwoordigd in het programma, onder andere onder Joyce Haaijer, Esmee en Amber Hoogeveen, Harmina Holwerda, Marsja Dijkman, Maud Gerding en Jelmer Ketelaar. ‘Douwe (red.Douwe van de Bijschuur (Tsjalle 454)) had als jonge Fries al megaveel talent. Hij kwam als jong paard bij ons, dat hij nu in de 5-jarigecompetities al zo goed gedragen loopt is mooi om te zien. Samen met Afke Weidenaar heb ik de proefjes een paar keer doorgenomen om te kijken wat handig was en goed werkte, dat zijn hele leuke dingen’, legt Oudhof uit. ‘Ook de zusjes Hoogeveen hebben de paarden nu goed lopen. Als ik zie hoe veel vooruitgang ze boeken met bijvoorbeeld de wissels, zie ik echt de toekomst. Het talent lag echt hoog en de combinaties waren echt gemotiveerd, ze reden veel wedstrijden en bleven goed bij hun zelfopgezette plan.’

Systematischer lesgeven

De instructrice merkte wel verschillen tussen het trainen van de KWPN’ers en Friezen. ‘Toen ik begon had ik niet heel veel ervaring met Friezen omdat ik zelf nooit een Fries had gereden, maar gaandeweg ben ik er achter gekomen dat je hun training wel iets anders aan moet pakken. Zo verzuren hun spieren iets sneller, waardoor je wat vaker stap-pauzes en ontspanmomenten moet inlassen. Het is iets systematischer lesgeven. Qua karakter zijn ze vaak wat makkelijk en liever’, vervolgt Oudhof lachend. ‘Ze zijn vaak gemotiveerd en doen het voor hun amazones, maar ik heb nog geen voorkeur wat lesgeven betreft.’

‘Het is goed dat de jeugd gestimuleerd wordt om met hun Friese paarden aan dit project deel te nemen. Dat ze zien dat er mensen zijn die in hun geloven, dat zij óók de kans en ondersteuning krijgen om zich te laten zien. Dat geeft toch motivatie.’

Liefde voor Friezen

Momenteel heeft Oudhof de teugels in handen van  Imre S.R. (Menne 496), waar ze in november derde mee werd in de  Friesian Talent Cup. Daarnaast is ze werkzaam bij stal de Merksen, voor wie ze Hidde F (Rommert 498) aankomende zondag aan de start brengt op de Horse2Fly competitie. Ook heeft ze samen met haar familie een eigen stal, waarin ze ook gaat investeren in Friese paarden. De amazone geeft aan dat ze veel te danken heeft aan het project. ‘Het Friese ras groeit steeds meer naar me toe, dat is grotendeels door het project gekomen. Omdat ik veel lesgaf op stal de Merksen, merkte ik hoe groot de Friesenwereld eigenlijk is. Ik raakte er steeds meer betrokken in, niet alleen in het lesgeven, maar ook in de Friezenwereld op de plek waar ik woon.’

 

Vorig artikelLivestream voorrijdag 2 – 15 juli
Volgend artikelMax (Maurus 441) vindt eigenlijk alles leuk