Bram Chardon: ‘De uitstraling van het Friese paard is niet te evenaren’

Bram Chardon tijdens de Friesian Proms 2019 (Foto: Digishots)

Hij is de Max Verstappen van de internationale mensport en reed tijdens de FRIESIAN PROMS 2019 met een geleend vierspan Friese paarden op indrukwekkende wijze door de ring. ‘De uitstraling is ongeëvenaard en met de kwaliteiten van nu kun je in de dressuur en vaardigheid met een Fries paard gewoon bovenaan staan. Absoluut!’, aldus een enthousiaste Chardon.

Met twee spectaculaire optredens tijdens de FRIESIAN PROMS 2019 maakte topmenner Bram Chardon veel indruk. De zoon van veertienvoudig wereldkampioen vierspannen IJsbrand Chardon mende een geleend vierspan Friese paarden.

Slechts een dag tijd voor training
Bram Chardon leerde het vierspan Friese paarden waarmee hij optrad pas een dag voor de eerste show kennen. ‘Anderhalve maand daarvoor heb ik contact gehad met Anne Okkema, die het span heeft geselecteerd. Hij is bepaald geen amateur en heeft het span met name conditioneel voorbereid. De entourage en sfeer tijdens zo’n show kun je thuis niet oefenen. Tijdens de generale repetitie bleek dat het licht en het orkest zoveel indruk op de paarden maakte dat we wat wijzigingen in het span hebben aangebracht. Belangrijk is dat je je als menner kunt aanpassen aan het span, want zij kunnen zich in een dag niet aan jou aanpassen. Het ging gelukkig allemaal vrij gemakkelijk.’

Uithoudingsvermogen blijft uitdaging
‘Friese paarden zijn heel atletisch geworden, met veel kwaliteiten voor de mensport. Maar de marathon met acht hindernissen, die steeds zwaarder meetelt in de mensport, is qua uithoudingsvermogen nog een uitdaging’, analyseert Bram. ‘Bovendien rijden we geen bochtjes van 90 graden meer, maar van 180 of zelfs nog meer. Dan is een Fries met een grote beweging in een krappe hindernis in het nadeel. Die extreme wendbaarheid en acceleratie is volgens mij niet de specialiteit van Friese paarden.’ Daarom zijn ze voor Bram Chardon nog geen alternatief voor de KWPN’ers en Lipizzaners waarmee hij nu rijdt. Wat niet is, kan nog komen.

Wauw-gevoel
Chardon is zeer enthousiast over zijn ervaringen tijdens drie dagen Faderpaard. ‘Het was uniek om hier te zijn. Zoals het KFPS het hier opzet is echt geweldig. Je krijgt er een ‘wauw-gevoel’ van. Het KWPN heeft het vorig jaar ook geprobeerd maar dat is een fiasco geworden. Of je nu wel of niet van paarden houdt, dit vindt toch iedereen mooi. De uitstraling van het Friese paard is niet te evenaren. Dat heeft geen enkel paardenras!’

Tekst: Body Bosgra
Overname zonder bronvermelding niet toegestaan

 

Vorig artikelTao Negishi rijdt elke dag vijf tot zes Friese paarden
Volgend artikelJohannes Bosgra (76): van kofferbak vol naar 20.000 artikelen