Caroline Hulsman met Gitta van Halfweg II: ‘Met rust en netheid naar de slipjas’

De Lichte Tour is weer een combinatie met een Fries paard rijker. Caroline Hulsman en Gitta van Halfweg II Ster Sport AA (Fabe 348) zullen komende maand starten in de Prix St. Georges. Begin november startte Caroline met de Friese stermerrie Gitta (Fabe 348) in het ZZ-zwaar en behaalde de laatste punt voor promotie naar een hoger dressuurniveau. Met een score van 63,780% mochten ze zelfs het oranje lint mee naar huis nemen, in de tweede proef reed zij ook een winstpunt met 61,643%. In december staat voor Caroline en Gitta hun debuut in de Prix St. George gepland en dit betekent dat Caroline Hulsman de slipjas aan mag.

Springamazone in de dressuur

Voor Caroline is het de eerste keer dat zij in de Lichte Tour uit mag komen. De amazone uit Beverwijk voltooide de Deurne-opleiding en werd internationaal springamazone. ‘Ik had op 21-jarige leeftijd een springstal en gaf veel les maar besloot de manege te verkopen, ik zocht enkele boxen om te huren en kwam bij Klaas de Vrij terecht’, vertelt Caroline, ‘Klaas had destijds de Friese merrie Xandrine (Fabe348) staan en hij vroeg of ik er een paar keer op wou rijden, ik had nog nooit op een Fries gezeten! Ik dacht dat een Fries traag en sloom was maar integendeel, ze zijn werklustig, eerlijk en gaan 100% voor je!’ zo vervolgt Caroline, die na zestien jaar nog steeds de Friese paarden van Klaas de Vrij en Lia de Ruijter uitbrengt.

Driemaal is scheepsrecht

De Vrij fokt samen met De Ruijter inmiddels al meer dan twintig jaar onder de naam ‘van Halfweg.’ Gitta van Halfweg II werd door De Vrij gefokt uit Diede van Halfweg Ster Sport AA (Jacob 302). Hij bood Fabe-merrie Gitta op vierjarige leeftijd tweemaal op de keuring aan maar Gitta werd niet geprimeerd. De scherpe en getalenteerde Gitta legde een jaar later met Caroline in het zadel een geweldige IBOP af van 80 punten en werd daarna wel Ster verklaard. Caroline: ‘Gitta heeft een mooie ruime stap en een super draf, waarbij het voorbeen extra opvalt, het is een scherpe merrie die nergens voor terugdeinst’ Caroline bracht ook Gitta haar halfbroer Tjerrie van Halfweg (Bikkel470) succesvol uit in de Z2 dressuur. ’Het zijn echt superfijne paarden’, aldus Caroline.

Brons in Alrako kampioenschap

In september waren Caroline en Gitta ook present in Ermelo op de Alrako dressuurkampioenschappen voor het Friese paard. De combinatie legde hier in het ZZ-zwaar beslag op het brons met een score van 62,19%. ‘Gitta is een opvallende verschijning in de ring met haar imponerende draf, met kilometers maken en meer bevestiging wordt het steeds beter’, aldus de ex-springamazone. ‘De samenwerking met De Vrij is bijzonder fijn, ze hebben Gitta – nadat ze in 2017 een hengstveulen van Beart 411 bracht, de afgelopen jaren gust gelaten zodat ik door kon blijven rijden met haar’, vertelt Caroline. De inmiddels 12-jarige Gitta van de Halfweg is met een verwantschap van slechts 16,2% echter ook zeer interessant voor de fokkerij, en met bijna het Sport Elite predicaat op zak zal zij aankomend jaar weer gedekt worden. ‘De slipjas hangt al klaar, dus die doen we eerst aan!’ zo sluit de bescheiden Caroline Hulsman enthousiast af.

Vorig artikelDag 2 eerste bezichtiging: 25 jonge hengsten met ticket voor Leeuwarden
Volgend artikelLivestream en uitslagen dag 3 eerste bezichtiging – woensdag 30 november