Chiraat (Maurits 437) Voorlopig Kroon en fokdagkampioen in Zweden

Chiraat Jiska J&H Voorlopig Kroon (Maurits 437 x Eibert 419) van Jacomien en Klaas-Ane Jellema-Haijtema is op de keuring op 27 augustus in Zweden Voorlopig Kroon en fokdagkampioen geworden. Juryleden Willem Sonnema en Jan Hellinx beschrijven de langgelijnde merrie als edel met veel behang. ‘In de rug mocht ze een fractie sterker en ze heeft royale hoeven. De merrie stapt met ruimte en in draf heeft e veel houding met een sterk aantredend achterbeen.’ De zesjarige Chiraat is een dochter van Kroon Sportmerrie Jiska Esther H. (Eibert 419 x Jasper 366).

Sprekend hoofdje van Jengst S.A. Ster

In Ȃstorp begonnen de juryleden met twee IBOP’s af te nemen, waarbij ze de ruin Jengst S.A. (Norbert 444 x Beart 411) van Demetra Andersson 65,5 punten konden geven. Aan de hand bewoog deze 11-jarige ruin nog wat aansprekender. In stap heeft hij ruimte, takt en souplesse. In de draf brengt hij zijn achterbeen goed onder en mocht wat soepeler. Met een sprekend hoofdje en lengte in lijf en kruis verdiende Jengst een Ster met een tweede premie. Jengst werd gefokt door Anja en Angie Vanderper en is een volle broer van Vita S.A. Model Sport AAA (Norbert 444), fokdagkampioen in Zuid Nederland in 2021, winnaar van de Pavo Fryso bokaal mennen en in 2019 winnaar van de Bronzen Menner met Udo de Haan.

Ivano Jede Ster AA

De bijschrijver op deze keuring was de vierjarige hengst Ivano Jede Ster AA (Mees 497 x Onne 376) van Ole Morten & Merete C Myhre. De door Stal Jede uit Resa S. Model Sport Preferent Prestatie (Onne 376) gefokte Ivano Jede combineert een edel hoofd met een mooi rastype en een goede bouw waarbij zijn achterbeenstand wat gehoekt is. De stap mocht wat actiever en in de draf is de hengst mooi opwaarts met veel houding en zweefmoment en daarmee haalde Ivano Jede zijn Ster binnen.

Rastypische Ture

In Stromsholm wist de negenjarige Rink van Hestegaarden Ster (Fabe 348) 77 punten te halen in de IBOP. ‘Hij heeft een ruime stap met een voldoende krachtige achterbeen’, licht Jan Hellinx toe. ‘In draf mag hij zijn achterbeen wel wat meer gebriken.’De galop heeft takt en ruimte en is opwaarts. ‘Met souplesse en schakelend vermogen. Goed voor een 7,5.
Een eerste premie was er voor Ture Af Södergården (Menne 496) die opviel met veel ras en een voldoende ruime en krachtige stap. Bij de merrieveulens was het oranje lint voor de luxe en langgelijnde Valeria fan Noordster (Jouwe 485) met een ruime stap en een lichtvoetige draf. De rastypische Ture werd kampioen bij de veulens.
Eén stamboekmerrie maakte promotie naar Ster tweede premie. Yske v.d. Maria Louise Hoeve (Bartele 472) showde een luxe type, goed gevormde hals en een goede romprichting. Haar stap heeft voldoende ruimte en kracht, in draf rijst ze mooi in de voorhand.

Vorig artikel‘Pake’ Folkert Algra overleden
Volgend artikel10 eerste premie veulens in Ede