Chiropractie: herstellen beweeglijkheid wervelkolom

(Foto: Johanna Faber)

Dierenarts en chiropractor Annemiek Oomen, werkzaam bij Paardenpraktijk Smit, kreeg een zevenjarige merrie op consult. Deze merrie had wat moeite met aanspringen in galop en galoppeerde de laatste maanden linksom enkel nog overkruist.

Juiste diagnose van belang

‘Omdat ik ook dierenarts ben, kan ik het probleem mede vanuit die achtergrond beoordelen,’ zegt Annemiek , ‘Soms zijn er aandoeningen, bijvoorbeeld in de pezen of gewrichten van een been, die een andere benadering dan chiropractie vereisen. Het is erg belangrijk om tot een goede diagnose te komen en daarbij een passende behandeling in te stellen’.

Van oren tot staart

Chiropractie is een manuele therapie die ingezet kan worden bij (gezondheids)problemen en zich focust op de wervelkolom. Als chiropractor onderzoekt en beoordeelt Oomen de beweeglijkheid van iedere wervel van de wervelkolom. Alle wervels samen vormen een geheel dat door zo’n 200 gewrichtjes en hun banden en kapsels bijeen gehouden wordt. De wervelkolom is belangrijk voor stevigheid, aanhechting van spieren en het beschermt alle zenuwbanen die er door heen lopen. Annemiek legt uit: ‘Ik onderzoek een paard altijd helemaal van oren tot staart. Door nauwkeurig de hele wervelkolom te onderzoeken, zijn de locaties waar de beweging verstoord is te bepalen’.

Stevige impuls

Bij een chiropractische behandeling is het doel het herstellen van de beweeglijkheid van de wervelkolom en hierdoor de zenuwgeleiding weer verbeteren en optimaliseren. Door een korte maar stevige impuls (soort van ‘duw’) te geven in de juiste hoek en richting ten opzichte van het geblokkeerde gewricht kan hiervan de beweeglijkheid hersteld worden. Dit zorgt er ook voor dat alle structuren die langs de gewrichtjes de wervelkolom in- en uit gaan (vooral zenuwen en bloedvaten) letterlijk weer ruimte krijgen om te functioneren.

Blokkades opheffen

Bij de merrie die overkruist galoppeerde viel Oomen het meest op dat de beweeglijkheid in de bekkenregio afwijkend was. In het wervelkanaal van de laatste lendenwervels en het sacrum bevindt zich een grote zenuwplexus; de lumbosacrale plexus. Hieruit vertrekken onder andere alle zenuwen naar de achterbenen. ‘Ik heb met deze techniek de beweeglijkheid van het SI-gewricht en de lumboscacraal overgang hersteld. Door de juiste plaatsing van mijn handen en het geven van een snelle, krachtige impuls konden de blokkades worden opgeheven’.

Training

Na de behandeling mocht het paard een dag vrije beweging krijgen. De tweede dag werd daar lichte beweging aan de longe, zonder bij te zetten, aan toegevoegd. Daarna is het rijden weer rustig opgepakt. Om de proprioceptie (het voelen van de plaatsing van de benen) te trainen is met het paard op verschillende bodems gestapt; gras, zand, klinkers, asfalt, opstapjes die op het erf aanwezig zijn, zijn allemaal dankbaar gebruikt in de training. Het stappen op verschillende bodems geeft steeds een andere sensatie die via de zenuwbanen naar de hersenen gaan, dit is dus een soort training voor het zenuwstelsel. Als paarden hier goed in getraind zijn kan dit helpen om blessures te voorkomen.

Tevreden met resultaat

Annemiek Oomen is tevreden met het resultaat: ‘Het paard verbeterde goed met deze behandeling en training en galoppeert weer goed aan zowel links als rechts. Voor deze merrie heeft de chiropractische benadering duidelijk zijn waarde gehad’.

Lees het volledige praktijkverhaal van drs. Annemiek Oomen in Phryso september

 

Vorig artikel17 hengsten aangewezen voor het Centraal Onderzoek
Volgend artikelStamboekhengst Michiel 442 Sport Elite AA gestorven