Chronische stress bij gebrek aan fysiek contact

(Foto: Istockphoto/Tom Goossens Photography)

Bijna één op de vijf particuliere paarden in de wei leidt een eenzaam bestaan en heeft geen fysiek contact met soortgenoten. Dat is een van de conclusies uit het rapport ‘Eenzame paarden in de wei’ van de dierenrechtenorganisatie Dier&Recht.

Dier&Recht roept minister Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) op om door middel van wetgeving de essentiële voorwaarden voor het welzijn van paarden te waarborgen. Daarvoor is ook een petitie gestart. “Dergelijke wetgeving stelt de NVWA en de dierenpolitie in staat te handhaven op de primaire, natuurlijke behoeften van paarden,” denkt de organisatie.

19% van de paarden staat alleen

In juni 2019 deed Dier&Recht veldonderzoek in de provincies Friesland, Gelderland, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel en Utrecht. Van de bijna 600 geobserveerde paarden in de steekproef bleek 19 procent alleen te staan in de wei. Ruim 8 procent van de geobserveerde paarden had zelfs geen zichtcontact met andere paarden. “Dit is de meest ernstige vorm van eenzaamheid,” aldus Dier&Recht.

De organisatie wil dat er wetgeving komt voor het houden van paarden, zodat ieder paard op z’n minst dagelijks losloopt en daarbij tenminste één soortgenoot kan aanraken. Vooral handhaving van deze regels vindt Dier&Recht essentieel.

Grootste welzijnsprobleem

Het rapport van Dier&Recht vermeldt onder andere:“Fysiek contact met soortgenoten is een minimale vereiste voor hun welzijn. Paarden van particuliere eigenaren staan echter meestal individueel gestald in boxen en vaak ook nog alleen in een wei of paddock. Hierdoor lijden veel paarden aan chronische stress. Het gebrek aan fysiek contact is een van de grootste welzijnsproblemen in de paardenhouderij.”

Kijk hier voor het rapport ‘Eenzame paarden in de wei’

Bron: Dier&Recht

Foto: Istockphoto/Tom Goossens Photography

Vorig artikelKleine maar fijne Finse keuring
Volgend artikelBijna 6000 kaarten verkocht op eerste dag kaartverkoop