Comebackpaard Tsjalling D.L. promoveert naar Zware Tour

Laura Roling en Tsjalling D.L. (Leffert 309) Foto: Ingrid Truijens

Vorig jaar was was hij bijna opgegeven, maar in 2019 maakt Tsjalling D.L. een grootse comeback. De zoon van Leffert 306 haalde op 19 maart op de Subtopwedstrijd in Beuningen een score van 60,74% in de Intermédiare I. Amazone Laura Roling: ‘we mogen Inter2 starten, hoe gaaf is dat?’ Dan te bedenken dat de ruin een jaar geleden eigenlijk opgegeven was.

Herstel van Tsjalling is een wonder

Bovenal als Laura dankbaar dat Tsjalling nog bij haar is. Vorig jaar kampte hij met een zware darminfectie en dreigde te moeten worden ingeslapen. Als een wonder herstelde de ruin en wist zelfs weer zijn oude wedstrijdniveau te halen. ‘Dat hij weer zo op het oude niveau in de dressuursport terug kon komen is een wonder’, aldus Laura vertelt dat de liefde voor Friese paarden die ze met zus Renate deelt allemaal is begonnen met inmiddels dertienjarige Tsjalling. ‘Recreatief hobbelen’, noemden de zussen het rijden met een Fries paard eerst gekscherend. Totdat ze Tsjalling mochten rijden. ‘Hij wil graag, hij vindt het leuk, we hadden meteen een klik met hem.’ In vijf jaar tijd zijn zijn Tsjalling en Laura opgeklommen van de L naar de Zware Tour.

Dressuur, mennen, tuigen én fokken

De dames Roling uit het Noordbrabantse Nieuwendijk zijn inmiddels helemaal in de ban van de Friese paarden. Naast dressuur zullen ze het komend jaar ook in de ring te zien zijn bij het tuigen en het mennen. Én ze hebben de eerste stappen gezet in de fokkerij. Ze vallen op stamboekhengsten die zelf ook in de sport gepresteerd hebben. ‘Met touwtjespaarden hebben we niet zoveel, ze moeten het voor de wagen of onder het zadel laten zien, dat vinden we belangrijker dan het laatste fraaie exterieur.’

Lees in de Phryso van april een uitgebreid artikel over Tsjalling, Laura en Renate Roling.

Vorig artikelVerwantschap krijgt, naast sport en exterieur, rol in totaalindex  
Volgend artikelHarrie op reis: volg de belevenissen van de KFPS inspectie in het buitenland