Cysten in de baarmoeder: spelbrekers bij het drachtig worden

Cysten in spoelvloeistof

In het voorjaar begon dr. Karin Hendriks met volle moed aan de merriebegeleiding bij een fokker met meerdere Friese merries: ‘In deze koppel merries zat een zestienjarige merrie die al meerdere veulens had gebracht, waarbij in de loop van enkele jaren meerdere cysten, oftewel vochtblaasjes, in de baarmoederwand waren ontstaan. Afgelopen jaar had de merrie laat in het seizoen geveulend, en was ze aansluitend bewust gust gebleven’.

Cysten

Tijdens het onderzoek in het vroege voorjaar viel op dat er meerdere grotere cysten (0,5-2 cm) aanwezig waren op verschillende plekken in de baarmoeder: ‘Na dit onderzoek had ik duidelijk met de eigenaar de moeilijkheden met betrekking tot de dracht besproken en zijn we zonder verdere behandeling aan de fertiliteitbegeleiding begonnen. De merrie werd geïnsemineerd op het juiste tijdstip en was gelijk drachtig. Echter de vruchtblaas lag tegen een cyste van circa twee centimeter aan en bij de tweede drachtcontrole was helaas geen dracht meer zichtbaar’.

Hysteroscopie

Een gezonde baarmoederwand bestaat uit verschillende lagen waarin onder andere klierbuizen, bloedvaten en lymfevaten lopen. Dit geheel samen zorgt ervoor dat een vruchtblaasje kan groeien tot een gezond veulen. Cysten ontstaan vanuit verstopte klierbuizen of vanuit verandering van de  lymfebanen in de baarmoederwand en zijn een teken van veroudering. Ze vormen op meerdere manieren een probleem voor de vruchtbaarheid. Karin Hendriks voerde bij de Friese merrie een hysteroscopie uit, waarbij met een camera in de baarmoeder wordt gekeken, om de cysten te behandelen. Na behandeling werd de zestienjarige merrie opnieuw geïnsemineerd.

Meer weten over cysten in de baarmoeder en de behandeling? Lees het volledige praktijkverhaal van dr. Karin Hendriks in Phryso april.

Karin Hendriks voelt een merrie op

Dr. Karin Hendriks studeerde in 2001 af aan de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Zij deed onderzoek naar voortplantingstechnieken bij het paard en promoveerde in 2018 op dat onderwerp. Hendriks is, naast Erkend Paardendierenarts,  Europees specialist voortplanting paard en werkt samen met ‘Paardenkliniek De Graafschap Dierenartsen’ in Vorden.

Vorig artikelCoronavirus, maatregelen voor de paardensector
Volgend artikelSwantje von M. Ster Preferent: 23 jaar en met haar 17e veulen