Daantje dressuurt en springt bitloos met Eldert H

Friezen doen het fantastisch als men- of tuigpaard en in de dressuursport. Een enkele zwarte parel weet raad met een behoorlijke hindernis en voelt zich zelfs thuis in een crossparcours. Zo’n Fries is Eldert H van Daantje Bos.

Eigenlijk is de achttienjarige Eldert H (Sibald 380 uit Lefke v. Romke) van haar moeder, die hem vier jaar geleden als dressuurpaard aanschafte. Inmiddels rijdt ook Daantje met hem. Ze start hem in het M2. Springen doet ze puur voor de afwisseling, en omdat Eldert het leuk vindt.

“Hij vond het bit niet fijn”

De zeventienjarige amazone uit Zoeterwoude begon al vrij snel met het bitloos trainen van ‘haar’ paard. “Het was niet zo dat Eldert grote problemen had met de aanleuning, of dat hij zijn tong over het bit gooide. Maar je zag wel altijd net een stukje roze van zijn tong, dus écht heel fijn vond hij een bit niet. We hebben verschillende bitten geprobeerd en hem ook laten nakijken, om erachter te komen waar het probleem vandaan kwam. Maar daar kwam niet echt iets uit.”

Op elkaar ingespeeld

En zo begon ze Eldert te rijden met een bitloos hoofdstel. “Het was in het begin wel lastig, maar al meteen was duidelijk dat Eldert nu zijn mond netjes gesloten hield. Daarom wist ik dat ik dit gewoon moest doorzetten. Nu zijn we zo goed op elkaar ingespeeld, dat ik hem ook alleen met een neckrope kan rijden.”

“Kijken naar je paard”

“Ik ben helemaal niet tegen het rijden met bit, maar inmiddels hebben we wel gezien dat eigenlijk álle paarden bitloos prima te rijden zijn”, vertelt Daantje, die met meerdere paarden bitloos rijdt. “Alleen de ruiter verandert soms zo in zijn hand dat het paard er niet fijn meer op reageert. Meestal is een bit overbodig, maar mensen zien dat niet altijd in. Ik vind dat je moet kijken naar waar je paard en jij zich prettig bij voelen. Het is het wel jammer dat je bij de KNHS slechts tot en met de M2 kunt starten als je bitloos rijdt. Wat dat betreft is het dus nog niet helemaal geaccepteerd.”

Springen met neckrope

Ook als ze springt en crosst met Eldert doet ze dat bitloos, en het lukt zelfs heel goed met alleen een neckrope, of ook nog zonder zadel. De jonge amazone zal haar paard met ingang met volgend jaar alleen nog inzetten voor demonstraties en shows. “Eldert is dan negentien; wedstrijden rijden hoeft hij dan niet meer.”

Demonstraties

“Ik vind het leuk om met hem ‘op te treden’ voor publiek en weet zeker dat hij er ook van geniet. Ik laat zien hoe het bitloos en/of met een neckrope rijden in zijn werk gaat. Ik leg dan uit wat ik aan het doen ben terwijl ik rijd; kan dat om technische redenen niet, dan zorgt mijn vader voor commentaar.”

Naast Eldert H rijdt Daantje bitloos met haar Anglo-Arabier Methar (M1-dressuur). Met haar Welsh A-pony’tje Atje  ment ze bitloos.

Tekst: Christine Dijk
Foto’s: privébezit

Vorig artikelSubtop: mooi debuut van Britt Muis met Britt’s Hebbe (Olgert 445)
Volgend artikelVacature Phryso