Dagkampioen fokdag Oosterland: Ysah PD vd Swarte Proenker Ster (Hessel 480)

De fokdagkampioenen Oosterland 2021 met in het midden de gelukkige fokkers/eigenaren: Peter de Meulmeester en Denise Klap. (Foto: Daniëlle Vink)

De zesjarige Ysah PD vd Swarte Proenker Ster (Hessel 480 x Tsjalke 397) is op zaterdag 26 juni uitgeroepen tot algeheel fokdagkampioen Oosterland, of beter gezegd Nisse waar de keuring werd gehouden. Reserve algemeen kampioen werd de jeugdkampioen Quinti PD vd Swarte Proenker (Tymen 503 x Beart 411), ook uit de stal van Peter en Denise de Meulmeester.

Dubbelslag Peter en Denise de Meulmeester

Jeugdkampioen Quinti liet in draf veel schwung zien, aldus jurylid Corry Terpstra, die met Wil Thijssen en Willem Sonnema naar Nisse was afgereisd voor deze fokdag. Voor het algemeen kampioenschap gaf het drietal de voorkeur aan stalgenote Ysah: ‘De merrie stapt beter en is wat correcter en sterker in bouw’, motiveerden ze het kampioenschap van Ysah.

Ysah PD vd Swarte Proenker (Hessel 480 x Tsjalke 397) fokdagkampioen (Foto: Daniëlle Vink)

De allereerste fokdag sinds lange tijd werd georganiseerd door Fokvereniging het Friesche Paard Zuid-Nederland en was voor de Meulmeester’s een groot succes. De grootramige en actief stappende Ysah kreeg met haar eerste premie en op kop van de vier- tot zesjarige merries een uitnodiging voor de Centrale Keuring. De door hen gefokte Ysah is een dochter van Hannah uit Amen Model Sport A (Tsjalke 397), die door Peter en Denise werd aangekocht en op haar beurt weer een dochter is van Kroonjuweel Maaike uit Amen Ster Sport Preferent Prestatie (Oege 267). Ysah kwam ook in 2018 al op de fokdag en haalde als driejarige een Ster tweede premie en werd toen reserve bij de driejarige merries.

Eerste premie voor Quinti en Patser

Bij de merrieveulens kreeg de in april geboren Quinti PD vd Swarte Proenker (Tymen 503), een dochter van Rixst fan ‘e Goëngamieden Ster Sport A (Beart 411 x Leffert 306) een eerste premie, werd kampioen bij de merrieveulens en jeugdkampioen. Bij de hengstveulens ging het oranje rozet naar Patser van de Waelhoeve, de zoon van Matthys 504 uit de bekende sportmerrie Merle van de Waelhoeve Ster Sport AA (Uldrik 457), gefokt en in eigendom van Margreet Hendriks van Warbij uit Zuilichem. Patser kreeg de titel beste hengstveulen van de keuring.

Patser van de Waelhoeve (Matthys 504 x Uldrik 457) Foto: Daniëlle Vink

Bij de driejarigen kreeg Inez B (Julius 486 x Tonjes 459) een Ster met een tweede premie.

Klik hier door voor de video van de fokdag.

Vorig artikelAlrako KFPS selectiewedstrijd Lunteren: stamboekhengsten in de hoofdrol
Volgend artikelVideo Fokdag Zeeland – Het Friesche Paard Zuid Nederland