Danique Turksema (12): ‘In een jaar naar het Z met Walter van de Apploniahoeve’

Ze is pas 12 jaar oud en daarmee is Danique Turksema misschien wel één van de jongste amazones die met een Fries paard tussen de paarden op dressuurwedstrijd gaat. Met de ervaren ruin Walter Van De Klaverhoeve (Arjen 417) vloog de piepjonge paardenamazone in een paar wedstrijden door de klasse B en zijn de eerste royale winstpunten in de L1 een feit. ‘Als ik in de losrijring kom, kijken de volwassenen wel even op van mij.’
‘Ik had het echt nooit verwacht’, is de eerste reactie van Danique op de mooie prestaties die de amazone dit najaar in zo’n korte tijd behaalde. ‘Walter doet altijd heel goed zijn best, maar hij is ook wel een ondeugend aapje. Dan zet hij zijn hals erop en moet ik hem wel bij de les houden.’

Klik met Walter

De veertienjarige Walter is in eigendom van June en Jan Lindeman van de Applonia Hoeve. June Lindeman reed ruin tot en met de klasse Z1 en behaalde het Sportpredikaat met hem. Wegens ziekte was de amazone echter genoodzaakt om een langere periode te stoppen met rijden. ‘Danique’s moeder Esther Froentjes werkt bij ons als stalamazone en Danique komt vaak mee om te helpen, bijvoorbeeld bij het zadelmak maken’, vertelt June. ‘Danique had al een paar keer met Walter gereden en dat klikte wel. Het leek mij heel fijn als Walter in de periode dat ik niet kan rijden wel in conditie gehouden wordt. Toen kwamen we op het idee van Danique en Walter als combinatie.’

Startpas als verjaardagscadeau

Danique is Jan en June heel dankbaar voor deze mooie kans. ‘Ik kreeg van hen een startpas als verjaardagscadeau en toen werd het heel echt. Ik heb ook een nieuw wedstrijdjasje gekregen. Als ik nu in de losrijring kom kijken de volwassenen wel even op van mij. Volgens mij denken ze dat ze voor mij niet bang hoeven zijn, maar misschien wordt dat anders nu het zo fijn gaat op wedstrijd’, zegt de amazone lachend. ‘Ik zou het supergaaf vinden als ik binnen een jaar in de Z kom. Ik ga er in elk geval mijn best voor doen. Ik krijg ook les van Harmina Holwerda en daar leer ik veel van.’

Rijbroek met grip

Volgens de amazone zijn Walters sterke punten zijn galop, middendraf en het wijken. ‘Hij kan natuurlijk al veel, maar hij is niet heel makkelijk om te rijden omdat hij zijn benen heel hoog optilt. Dan gooit hij me heel hoog op terwijl ik zelf maar 1.50 meter ben. Ik heb daarom meestal een rijbroek met goede grip aan.’

Zelf zadelmak maken

Danique reed tot deze zomer nog met haar B-pony Amico en werd met hem zowel in de klasse B en L1 Gronings kampioen. ‘Van het geld van de verkoop van Amico heb ik zelf een driejarige Friese ruin gekocht. Hem heb ik met hulp van mijn moeder nu zelf zadelmak gemaakt’, aldus Danique, die naast Walter daarmee een eigen troef voor de toekomst heeft. ‘Ik wil nu geen pony’s meer, maar wel heel graag verder in de Friezen. De driejarige is 1.72 meter, daar zal ik dus zeker niet uit groeien.’

 

Vorig artikelDonderdag 9 december: KFPS College Tour met Carolien Munsters
Volgend artikel24 hengsten voor na- en herkeuring