De bijzondere band tussen Githa Saarberg en haar Friese hengst Casper

Githa Saarberg rijdt Casper op het strand (Foto: Cally Matherly)

De Nederlandse Githa Saarberg woont al ruim 25 jaar in Costa Rica. In 2004 importeerde zij de eerste drie Friese paarden naar dit Midden-Amerikaanse land. Met de hengst Casper from the Fr. Connection (Ouke 313) reed zij op Prix St. Georges niveau.

Vrijheidsdressuur

Githa kan zich haar eerste kennismaking met Amerikaans gefokte Casper nog goed herinneren: ‘Casper kwam in 2007 met een groep van dertig Friese paarden naar Costa Rica. Ik was erg gecharmeerd van deze hengst die getraind was in de vrijheidsdressuur. Ik mocht hem trainen van de Costa Ricaanse eigenaar en hij kwam bij mij aan huis te staan.  Er zat geen rechtergalop in en hij deed allerlei kunstjes waar ik de knoppen niet van kende. Het was vaak wel heel grappig. Achterwaarts liep uit op een levade en stilstaan op uitstrekken zodat hij een meter lager werd. Dressuurmatig hadden we het snel voor elkaar en we werden zelfs kampioen van Costa Rica, wel in een heel klein veld deelnemers hoor.’

Einde verhaal?

Na een jaar werd de combinatie uit elkaar gehaald. Githa vertelt: ‘Ik wilde Casper graag kopen maar dat lukte niet omdat de eigenaar heel veel geld voor hem vroeg. Tot mijn grote verdriet werd Casper naar Nicaragua verkocht. Ik kende de nieuwe eigenaar, deze man vond hem geweldig en ik wist in ieder geval waar Casper was. Einde verhaal, dacht ik. Een jaar later kreeg ik een telefoontje van de nieuwe eigenaar met de vraag of ik een paard had om te ruilen en dan kon ik Casper terugkrijgen. Via een vriendin die haar hengst wilde verkopen, lukte dit en Casper kwam weer terug bij mij. Ik was ontzettend blij!’

Githa Saarberg en Casper op concours (Foto: Alejandra Gonzalez)

Vooral veel lol

‘Casper was toen negen jaar en we trainden gewoon verder. Wedstrijden rijden in Costa Rica is niet altijd gemakkelijk. De afstanden zijn groot, de temperaturen hoog en de inschrijfgelden vrij fors. Het lukte niet om veel te starten. Casper was zeventien jaar toen we de Prix St. Georges gingen proberen. De eerste keer was moeilijk doordat we weinig wedstrijdritme hadden maar smaakte wel naar meer. De laatste start was vorig jaar, Casper was negentien en we hadden bijna het gewenste resultaat. Die laatste wedstrijd stonden we lange tijd in de file met 37 graden en toen heb ik tegen Casper gezegd dat hij te oud werd voor dit drama. Geen wedstrijden meer en gewoon lekker thuis doortrainen voor de lol. Casper is gezond en sterk en dat is alles wat ik kan wensen voor mijn eerste echte dressuurfries en grote liefde Casper,’ besluit Githa Saarberg.

 

 

Vorig artikelUlke 338 overleden
Volgend artikelBlog-Ester: modderbad, driespan en coronavirus