De Mersken’s Kyan scoort 9 voor de piaffe

Yvonne Snieder - Mersken's Kyan Europees Kampioenschap Jonge Paarden 2017 © DigiShots

De Mersken’s Kyan (Tsjalle 454) behaalde op de subtop wedstrijd in Hollum de winst in de Zware Tour. Met amazone Yvonne Snieder was hij goed voor net geen 65%. Snieder: “Hij was met het losrijden nogal heet, maar tijdens de proef bleef hij fijn gefocust en ontspannen, waardoor ik veel controle had en zelfs nog wat kon finetunen.”

Pirouette op een dubbeltje

“In het eerste stukje van de proef was hij nog wat aan het zoeken, maar daarna ging het alleen maar beter.”, vervolgt Snieder. “Hij ging super de piaffe in. Bij de eerste kreeg ik een 7,5, maar bij de tweede kreeg ik een 9, dus dat is helemaal gaaf! Ook de pirouette was heel mooi, echt op een dubbeltje. Meestal loopt hij wat te hard en kan ik hem niet zo bijhouden, maar nu had ik een heel goed gevoel. Na afloop kreeg ik van de jury nog te horen dat zij met hun mond open hadden zitten kijken naar de piaffe omdat het er zo goed uitzag.”

Handen vol

In de Lichte Tour had Snieder naar eigen zeggen altijd haar handen vol aan de hengst. “Hij was dan nog wat gespannen en hectisch. Ik merk nu dat hoe harder hij aan het werk moet, hoe beter hij wordt. In de proef kan hij zijn ei kwijt en wordt hij rustiger in zijn hoofd. Hij is nog maar acht, maar mede door zijn temperament heb ik besloten om toch al die overstap te maken.”

Net een ferrari

“Kyan is een super lief paard in de omgang. Ik zou er bij wijze van spreken een kind onderdoor kunnen laten lopen. Als hij naar de wei mag, heeft hij heel veel energie, maar het is gewoon een heel blij paard. Net een Ferrari. Hij zal nooit trekken of je er opzettelijk afgooien, maar soms steekt hij wel z’n neus naar voren en begint hij te schudden. Ja, dan begint hij te springen als een elastiekje”, vertelt Snieder lachend. “Als je een dag geen zin hebt, je wat minder voelt of afleiding nodig hebt, moet je eigenlijk vijf minuten met hem optrekken en je humeur is weer top!”

NK Friese paarden

21 September is het weer tijd voor het Nederlands Kampioenschap Friese paarden. Snieder is van de partij met haar Kyan. “Ik hoop dat hij nog beter wordt en mooiere proeven neerzet, al kan het bij hem bij hem ook nog wel eens de andere kant op rollen. Als hij dan net wat te veel temperament in de baan heeft, lukt dat niet. Maar als het gaat zoals het nu gaat dan denk ik wel dat hij goed mee kan doen en kans maakt.”

Tekst: Hoefslag/Elaine Duurham

Foto: DigiShots (archief)

Vorig artikelCentrale Keuring catalogus online
Volgend artikel“Hoe bijzonder is dat, rijden op Duindigt met ons achttal!”