De vijf generaties merries van Ted en Tina Vanderkooi

De familie Vanderkooi met vijf generaties Friese merries.

De Phryso.com-redactie kreeg een bijzondere foto binnen met een nog specialer verhaal erachter. Vijf generaties merries beginnende met de 25-jarige Meintsje fan de Hôfpleats Ster Preferent (Jillis 301 x Reitse 272) uit de fokkerij van Ted en Tina Vanderkooi.

Goed gezond

Meintsje bevindt zich nog in zeer goede gezondheid, vertelt Ted Vanderkooi: ‘Ze wordt wat stram en krijgt wat last van artrose maar kinderen uit de buurt komen haar elke dag vertroetelen. Af en toe maken ze nog een klein ritje op Meintsje.’ Ted en zijn echtgenote Tina emigreerden in 1999 naar Ontario, Canada. Ze namen de toen vierjarige Meintsje en haar volle zus Baukje mee: ‘We hebben de zussen gekocht van fokker Minke Hoekstra-De Boer. Ze werden allebei Ster en Meintsje werd op haar eerste vier nakomelingen zelfs Preferent. Baukje is een aantal jaren geleden op 20-jarige leeftijd overleden.’

Voor de koets

Ted Vanderkooi heeft met Meintsje en Baukje veel voor de wagen gereden: ‘Ik heb een koets en heb veel trouwerijen gereden. De zussen waren heel betrouwbaar, ik kon overal met ze naar toe.’ Zoon André en schoondochter Lisanne wonen met hun gezin en melkveebedrijf dichtbij. Ted lacht: ‘André was een verstokt roken. Ik heb jaren geleden tegen hem gezegd: als je stopt met roken dan krijg je een veulen van mij.’ Aldus geschiedde en André heeft nu Meintsje’s dochter Renske Nynke Kroon AA (Sibald 380) en een aantal van haar nakomelingen op stal.

Arrenslee

Ted heeft zes jaar namens de FHANA in de KFPS-ledenraad gezeten. Hij beleert nog elk jaar een aantal jonge Friese paarden voor de kar: ‘We hebben hier een bos met zandpaden in de buurt. Dat is ideaal om jonge paarden te laten wennen. In de winter met een dikke laag sneeuw, pak ik de arrenslee. De paarden vinden dat geweldig. Als André tijd over heeft, gaan we ook vaak samen rijden.’ Echtgenote Tina is dol op de Friese paarden en fungeert als fotograaf om mooie plaatjes te schieten.

Vijf generaties op de foto

Op de foto, van rechts naar links: Meintsje fan de Hôfpleats Ster Preferent (Jillis 301 x Reitse 272) met Ted en Tina Vanderkooi, de zestienjarige Renske Nynke Kroon AA (Sibald 380) met kleindochter Kaitlin Vanderkooi, de elfjarige Hiska Renske Ster (Sipke 450) met schoondochter Lisanne Vanderkooi, de vijfjarige Amelia Hiska (Julius 486) met kleinzoon Justin Vanderkooi en enter Nika Amelia (Meinte 490) met zoon André Vanderkooi

Ook een mooie foto van uw Friese paard met een bijzonder verhaal erbij? Mail naar mail@kfps.nl

 

 

Vorig artikelWilma’s Vlog: op de Centrale Keuring
Volgend artikelFriesian Talent Cup onverminderd populair