Dedmer 519 naar Mexico en Erryt 488 Sport naar de VS

KFPS stamboekhengsten Dedmer 519 (Alwin 469) en Erryt 488 Sport (Meinse 439) gaan hun carrière voortzetten aan de overkant van de plas.  De vijfjarige Dedmer 519 gaat als dekhengst verder bij Finca Sanro in Mexico en de dertienjarige Erryt 488 zal een plekje krijgen bij Rancho MC in Texas, Verenigde Staten.

Ideale plek

Eigenaar van Dedmer 519, Tsjalling de Boer van Stal fan de Kadyk, heeft een goed gevoel over de nieuwe stal van zijn jonge hengst. ‘Dedmer kan de wensen van de nieuwe eigenaren perfect vervullen. Het is een goede match. Hij gaat een top plekje krijgen, zal uitgebracht worden in de sport en hen vele mooie nakomelingen geven’. De Alwin 469 nakomeling heeft een goede afstamming die hem populair maakte bij de fokkers maar de hengst kon de vraag niet aan. De kleinschalige fokkerij in Mexico past Dedmer beter, hij wordt de eerste KFPS stamboekhengst in het Latijns-Amerikaanse land. De hengst zal zich niet meer laten zien op de Hengstenkeuring dit weekend omdat hij al in quarantaine staat ; ‘Ja, het is jammer om zo’n toppaard niet mee te hebben dit weekend maar het is heel begrijpelijk dat de nieuwe eigenaren zo snel mogelijk met hem aan de slag willen’.

Erryt heeft een ‘Big Neck’

Erryt 488 Sport past volgens Gaatze Bosma van Hengstenhouderij Bosma helemaal in het plaatje van Texaanse fokkers. ‘Ze houden daar van stoere en barokke hengsten, een Big Neck willen ze!’ lacht de hengstenhouder uit Kollumerzwaag. Erryt zal zich nog laten zien dit weekend in Harich maar dan ook vlot vertrekken om dit seizoen nog aan de slag te gaan als dekhengst. Echt moeite met het afscheid heeft Gaatze niet maar hij is wel van plan de hengst zelf naar de VS te begeleiden mits de corona-maatregelen het toestaan. ‘Dat vind ik een mooie manier om afscheid te nemen van de hengst. Hij heeft altijd goed zijn best voor ons gedaan, mooie nakomelingen gegeven en we gunnen hem een mooie plek, dus het feit dat Horse Service International dit voor ons wil faciliteren is echt super’.

Vorig artikelLivestream HK 2022: donderdag 13 januari
Volgend artikelHiltsje B.L. (Nane 492) beste merrie Friesian Talent Cup