Dekhengsten succesvol op tuigconcoursen

Eise 489 en Jurre 495 winnen tweemaal in Drogeham. (Foto: Johanna Faber)

Het tuigseizoen is nu echt los gebarsten. Afgelopen weekend vond het nationale concours hippique in Drogeham plaats, maar een dag later ook de eerste editie van CH Diever bij de familie Lueks. Op beide concoursen was er hier en daar flinke strijd en waren er een aantal rubrieken bij met KFPS stamboekhengsten als winnaar.

Jehannes 484 op kop

In de open klasse van Drogeham wist Age Okkema de kijkers naar zich toe te trekken met Jehannes 484 (Tsjalle 454) voor de sjees. De hengst bleek een duidelijk koppaard van het selecte gezelschap en viel op door zijn goede lichaamsgebruik, ruime voorbeengebruik en expressie. In de KFPS-nieuwelingencompetitie was de deelname was magertjes en dat zal het komende seizoen hoogstwaarschijnlijk ook niet veel veranderen. GPD Aron (Jouwe 485) pakte hier de winst met Augustinus Hoekstra aan de leidsels. De limietklasse werd gewonnen door Vigo van der Wietze (Jasper 366) met Sybren Minkema. GPD Ward (Thorben 466) reed met Marieke Okkema in de sjees zijn tweede wedstrijd in de damesklasse en sloot deze, net als de eerste keer, winnend af.

Age Okkema met Jehannes 484 (Tsjalle 454) winnaar van de open klasse. (Foto: Johanna Faber)

Maurits 437-zonen Eise 489 en Jurre 495 2x op kop

Het tweespan lopen in de lange lijnen wat Jelmer Chardon met Jurre 495 en Eise 489 afgelopen voorjaar een paar keer liet zijn op enkele hengstenshows werd door het publiek dusdanig gewaardeerd dat hij besloot hiermee verder te trainen. Dit heeft zijn vruchten afgeworpen want in Drogeham liepen de beide tophengsten een uitstekende wedstrijd bij de tweespannen met winst tot gevolg. Het duo werd eerder op de dag ook al ingezet voor het tandemrijden. Iets wat voor Jelmer nog wat nieuwer is, maar “Ik ben gebrand en dat zijn Eise 489 en Jurre 495 ook. Toen Eise 489 voorop liep en de baan binnenkwam ging hij er meteen voor. Hij wist wel wat de bedoeling was. Het liep heel fijn”, zo zegt Jelmer na afloop met opnieuw een overwinning op zak.

Waander 512 geeft visitekaartje af

Albert en Fera Lueks organiseerden samen met de jonge Harm Hamstra een regionaal concours op eigen terrein. Het bleek een bijzonder succesvol actie met veel publiek, deelname en gezelligheid. De dekhengst Waander 512 (Loadewyk 431) met Merle Veurink aan de leidsels bleek in de rubriek voor young riders een maatje te groot voor de concurrentie. Waander 512 viel bijzonder goed op. Met name zijn constantheid werkte in zijn voordeel, evenals zijn ruim wegzettende voorbeen. Hij kreeg sterke concurrentie van Eebert DVN (Nane 492) met Demi van Nispen, maar deze was iets minder constant in de totale wedstrijd.

Merle Veurink met Waander 512 (Foto: Johanna Faber).

Rubriekszeges voor Ulbe 506 en Waander 512

Sybren Minkema kreeg het voor elkaar met Ulbe 506 (Anders 451) de sterk bezette limietklasse in Diever op naam te zetten. “Hij heeft een mooi voorbeen, toont veel expressie, is goed in balans. Voor ons een mooi koppaard”, zo omschreef de jury de presentatie van Ulbe 506. Feitse G.L. (Aan 416) was in handen van Leslie Agricola goed op dreef en pakte zowel winst in de open klasse alsmede in de damesklasse. Albert Minkema zegevierde met zijn nieuwe tweespan Bauke van de Lits (Fabe 348) naast Idsert van de Lits (Maurits 437) en Lieke Lueks sloot met Rommert 498 de rubriek tuigen onder het zadel winnend af.

Kijk voor de volledige uitslagen.

 

Vorig artikelAlrako KFPS selectiewedstrijd Middenbeemster
Volgend artikelDrie eerste premies bij veulenkeuring Sint-Niklaas, Thunder (Waander 512) de mooiste