Dominique van’t Hof wint vierde beoordelingwedstrijd

Dominique van’t Hof was dit keer de enige die dezelfde uitkomst had als de jury. Van de in totaal bijn 50 aanmeldingen waren ruim de helft die het eerste paard (Paard B) op kop zetten.  De paarden C , A  en D zijn door de overige deelnemers in een andere volgorde gezet.  De juiste volgorde paard 1, dan paard 2 etc. met de beste argumentatie geeft onderstaande uitslag van de beoordelingswedstrijd IV:

1Dominique van ’t Hof
2Marissa Visser
3Marrit de Vries
4Marije de groot
5Nele Vanderlocht
6Nadeen Davis
7Wiesje van der Woude
8Afke Holwerda
9Marja
10J Veldhuis
10Henny Gul

 

Stand Overall Winner na vier wedstrijden

NaamPunten 1e wedstrijdPunten 2e wedstrijdPunten 3e wedstrijdPunten 4e wedstrijdOverall winner 4 wedstrijden
Marrit de Vries22x937
Nadeen Davisx15713
Marissa Visser74x8213
Wiesje van der Woudex1064818
Grietsje Ensingx361019
H van Dijk45x101019
Antonia Derksen10x71027
x  hoogste punten worden afgetrokken bij deelname aan alle wedstrijden (of indien 1 maal niet is deelgenomen wordt deze wedstrijd niet meegerekend)

Jurycommentaar vierde beoordelingwedstrijd KFPS

Dit keer een groep van 4 derde premie merries, van 3 jaar.  De groep van derde premiemerries vertegenwoordigen uiteindelijk het gemiddeld Friese paard van dit moment. Om voor een derde premie in aanmerking te komen is een gemiddeld cijfer voor ras, bouw, beenwerk, stap en draf nodig tussen de 6.5 en 7. De merries met een derde premie is vaak een diverse groep met uiteenlopende kwaliteiten. Het is kenmerkend dat deze merries vaak op enkele onderdelen onder gemiddeld scoren en dit niet voldoende kunnen compenseren met de cijfers op de andere onderdelen. Hierbij moet opgemerkt worden dat de cijfers verdient op stap en draf dubbel tellen. Dit beïnvloedt ook plaatsing in deze beoordelingswedstrijd.

De groep derde premiemerries vertegenwoordigen wel de betere groep stamboekmerries van het KFPS.

Plaatsing:      B   C  D   A

Paard B: Driedelige iets neerwaarts gebouwde merrie.  Die toch wat rasuitstraling mist.  Dit komt met name door zware hoofd/hals verbinding en de korte horizontale hals. In de bouw mist deze merrie de aansluiting rug en lendenen, waardoor de bovenlijn erg gezonken is, vooral gezien de leeftijd van 3 jaar.

Beenwerk: Voor iets onderstandig. Kwaliteit beenwerk is goed.  Verder correct

Stap: Merrie stapt tactmatig met veel lengte in de pas. Zou daarbij iets meer buiging in de sprong kunnen laten zien. Maar verder een functionele stap

Draf: Draf is met een goed achterbeengebruik met voldoende buiging en activiteit. Merrie zou iets opwaartser kunnen draven. Maar zeer bruikbare draf gezien het achterbeenbruik en activiteit.

Paard C:  langgelijnde moderne merrie met een goede voorbeen lengte en opwaartse bouw.  Merrie heeft veel rasuitstraling mede door haar lange hals met veel opzet. Hierbij druk ze wel iets de onderhals eruit. De bovenlijn is voldoende gesloten maar zou iets  meer bespiering kunnen tonen. Kruis mist wat lengte

Beenwerk: merrie heeft een iets hol voorbeen is voor ook iets onderstandig. Merrie is voos in de kogels(met name linksachter). Dit is geen duurzaamheid ook gezien de leeftijd van 3 jaar. Merrie is gehoekt in het achterbeen.

Stap: Stap mist tact. Stapt kort/lang. Waarbij het linkerachterbeen buiten de massa wordt geplaatst. Bewegingsafloop voor is iets Frans

Draf: Merrie draaft met voldoende ruimte, activiteit en oprichting. Maar zou daarbij meer ruggebruik mogen tonen. Waarbij we graag zien dat achterbeen verder onder masse wordt geplaatst.  Ook kan deze merrie het voorbeen ruimer  weg zetten.

Paard D: Een vroegrijpe driedelige merrie met een kort voorbeen die opwaartser gebouwd moet zijn. Merrie mist ook de rasuitstraling door de horizontale wat korte hals. Merrie is driedelig mist de aansluiting in bovenlijn met name op de lendenen. Merrie heeft een vrij hoog en hellend kruis.

Beenwerk. Royale hoeven verder correct in beenwerk. Voor iets onderstandig

Stap:  Merrie heeft een zeer ruime en tactmatige stap, met voldoende activiteit in het achterbeen. Zet daarbij ook het voorbeen ruim weg. En toont veel lichaamsgebruik. Goede stap. Bewegingsafloop voor is correct

Draf: In draf mist deze merrie de geslotenheid, loopt iets uit elkaar. Moet ook meer lichaamsgebruik laten en oprichting laten zien. En actiever aantreden met het achterbeen. Merrie is in draf erg weekgekoot.

Paard A:  Iets naar voren gebouwd paard met voldoende rasuitstraling. Iets lang hoofd met voldoende expressie. Paard kon verticaler in hals en meer lengte in hals hebben.  In bouw is paard neerwaarts en kan meer lengte in voorbeen tonen. Schouder is schuin met voldoende lengte. Bovenlijn is voldoende in aansluiting rug en lendenen, voldoende sterke bovenlijn  Paard heeft in bouw goede verhoudingen.

Beenwerk:   Royale hoeven en voldoende droog beenwerk. Achterbeen is recht. Is in het voorbeen zeer toontredend.

Stap: In stap moet deze merrie meer ruggebruik tonen. Toont ook weinig schoudervrijheid. En is soms ongelijk qua paslengte. Kortom een stap die meer tact moet tonen. Stap is nauw voor.

Draf: Merrie draaft op voorhand, brengt dus schoft niet omhoog in draf. En heeft ook weinig ruggebruik in draf en mist dus souplesse. Het achterbeen heeft voldoende buiging in het spronggewricht maar is duwend. Merrie heeft geen dragend achterbeengebruik in draf

Toelichting plaatsing:

 

B: paard mist iets in ras. Zou in bovenlijn geslotener moeten zijn. Maar merrie waardeert zich op in beweging door een functionele bruikbare stap en draf. Om dat de cijfers voor stap en draf dubbel tellen komt deze merrie bovenaan te staan

C: Merrie met meer rasuitstraling en een langgelijndere en meer opwaartse bouw dan paard B. Maar gezien mindere kwaliteit in beenwerk en de beperkte stap, geplaatst onder B.

D: Merrie die ras mist, maar vooral in de bovenlijn de aansluiting mist.  Waardeert zich op door de goede stap. Dus vandaar niet op  de laatste plaats. Paard heeft een duidelijk ruimere stap met meer lichaamsgebruik dan paard A

A: Merrie mist wat rasuitstraling heeft wel een correctere bovenlijn dan paard C. Maar mist in stap en in draf het ruggebruik waardoor de bewegingen kort en stug zijn.

Met dank aan de inspecteurs Corrie Terpstra & Harrie Draaijer

Vorig artikelKFPS keuringsagenda WK37 (9 t/m 11 september)
Volgend artikelBeoordelingswedstrijd nr V