Dora (Beart 411) met veel schoudervrijheid naar kampioenschap

De kampioenen van Scheeßel: Dora van den Meyerhöfen (Beart 411 x Mintse 384) en rechts Fienna R (Alwin 469 x Sake 449) Foto: Jolanda Slootjes

De vierjarige Stermerrie Dora van den Meyerhöfen (Beart 411 x Mintse 384) is fokdagkampioen geworden op de keuring in het Duitse Scheeßel. De jeugdige merrie van DFZ-voorzitter Hans-Jürgen Bothmer kreeg op zondag 18 juli een eerste premie en werd Voorlopig Kroon. Jurykoppel Jolanda Slootjes en Willem Sonnema maakten de vierjarige Fienna R Ster (Alwin 469 x Sake 449) van H. Müller-Späth reserve algeheel kampioen.

Algeheel kampioen: Dora van den Meyerhöfen Voorlopig Kroon (Beart 411 x Mintse 384) met fokker/eigenaar Hans-Jürgen Bothmer en voorbrengers Jelmer Chardon en Jelle van der Weide (Foto: Jolanda Slootjes)

Opvallende Stermerries

De Stermerries waren de uitschieters van de dag. Dora showde jeugd en souplesse, een mooi rastype en een goede romprichting. ‘Daarbij bezat ze luxe, fijn, droog beenwerk’, lichtte de jury toe. Met een actieve stap met takt en veel schoudervrijheid, en een krachtige, ruime draf, los door haar lijf, kon haar de hoofdprijs niet ontgaan. Haar secondante in het kampioenschap was de vierjarige Stermerrie Fienna, die in de rubriek al werd beloond met een tweede premie. Een degelijke merrie met een sterke bovenlijn waarbij haar beenwerk wat meer kwaliteit mocht hebben. Ze toonde aan de hand een actieve stap en krachtige, ruime draf met veel oprichting, vergelijkbaar met haar scores in de IBOP die ze ‘s ochtends met Kathrin Stehr-Soltau beloond zag met 77 punten.

Van veulenboek naar Ster

Bij de driejarigen verdienden twee merries een Ster met een tweede premie. Ina fan Henswoude BK (Mees 497 x Eibert 419) van Germ Aise Bouma en Hanne van de Voortsche Hoeve (Nane 492 x Haitse 425) van J. Langen. De vierjarige Zjakkelien van der Vaart (Gerben 479 x Leffert 306) maakte promotie van veulenboek naar Ster met een tweede premie. Ruin Edzer fan Boarnwert (Eise 489 x Beart 411) kreeg een Ster met een tweede premie.

Sterhengst Thomas

Een Ster was er ook voor Thomas van ‘t Wold (Felle 422 x Jakob 302) van Kai Raschke. De rastypische zevenjarige hengst had een mooi klein hoofdje, een horizontale romprichting en was een tikkeltje grof in zijn beenwerk. Aan de hand kwam zijn beweging wat minder goed uit de verf, maar de ‘s morgens verreden IBOP met Lisanne Veenje leverde een 7,5 voor stap en een 7 voor draf op en dat hielp hem naar zijn Ster. Met een totaal van 79 punten wist Thomas zijn IBOP puntentotaal met 12 te verhogen ten opzichte van 2019.

Vier veulens met een eerste premie

Van de 15 veulens die er op deze zonnige zondag werden gepresenteerd haalden drie hengstjes een eerste premie en één merrieveulen. Kampioen bij de hengstveulens werd Romke van Lasbek (Nane 492 x Fridse 423) van J. Gößler, het kampioenslint bij de merrieveulens was voor Rhea fan KSS (Alwin 469 x Jouwe 485) van Kathrin Stehr-Soltau.

Vorig artikelLivestreams Garijp en Duitsland – 17 en 18 juli
Volgend artikelBlauwhuis wordt dit jaar Harich