Douwe van R op dreef in de Grand Prix

Hennie Roffel - Douwe van R K&PP Kampioenschap Fries Dressuurpaard 2019 © DigiShots

Hennie Roffel kwam afgelopen zaterdag in actie op het Subtop meetmoment in Urk. Ze reed Douwe van R (Maurits 437 x Fabe 348) naar een heel mooi resultaat van 64,23% in de Grand Prix. 

Het duo moest al om acht uur starten. Hennie Roffel “De wekker ging al vroeg, om kwart over vier. Maar Douwe was goed wakker en liep een goede Grand Prix proef.”

Weinig hakkeltjes onderweg

Met losrijden was de ruin al scherp en fijn. “Het is vind ik lastig om in zo’n proef alles mooi aan elkaar te rijden. Het gebeurt wel dat je een paar hakkeltjes hebt onderweg. Dat ging nu al veel beter dan de laatste keren. Over het algemene beeld was ik heel tevreden.

Balansverlies

In de piaffe ontstond er een kleine storing. Roffel legt uit: “Ik wilde hem iets meer sluiten en toen ging hij teveel zitten en verloor hij de balans. Vorige keer kreeg ik voor de piaffe redelijke punten, maar nu stonden er onvoldoendes op het protocol.”

“Die afstemming, precies weten hoeveel je moet doen – is het lastige in zo’n proef. Hij moet scherp blijven en vertrouwen hebben dat hij het kan. Maar hij bleef er goed genoeg aan trekken, over de proef ben ik heel tevreden.”

Drafappuyementen

Douwe van R kreeg hoge cijfers voor de drafappuyementen en de uitgestrekte draf. Ook scoorde de combinatie goed op de pirouettes en passage. “Hij springt hele grote wissels en de serie om de twee was super mooi. Het zigzag appuyement in galop vind ik wel echt een lastige. Je moet tellen en opzij, bij Douwe moet ik wel goed in de gaten houden dat de voorbereiding klopt.”

Verfijnen

De juryleden schreven ‘Goed paard en erg mooie dingen gezien’. Roffel: “Hij kan alles groot en klein en het gaat steeds beter. Hij moet nog scherper aan de hulpen staan. Ik hoop dat ik de Grand Prix steeds verder kan finetunen.”

Vorig jaar werd Douwe van R. aangemeld voor een eventuele deelname aan het verkorte onderzoek, maar hij werd daarvoor niet aangewezen.

Tekst: Michelle Klutman

Foto: Digishots

Vorig artikelWakkere Feya fan ‘e Bûtemare (Tsjalle 454) naar Ster tweede premie
Volgend artikelSport Elite-predicaat voor Tymon 456: ‘Prestatie van jewelste’