Driejarige Amelie (Thorben 466) van ziekenboeg naar fokdagkampioenschap Drachten (met video)

Amelie (Thorben 466 x Heinse 354), fokdagkampioen 'It Fryske Greidhynder' (Foto: Karin Sevink)

De donderdag voor de fokdag van ‘It Fryske Greidhynder’, vrijdag 26 en zaterdag 27 juli, werd de driejarige Amelie (Thorben 466) weer opgehaald van Dierenkliniek Wolvega waar ze zondag met heftige koliek in de ziekenboeg was opgenomen. ‘We hebben wel goed overlegd of het verstandig was om haar aan de keuring mee te laten doen,’ zegt fokker en eigenaresse Esther Russchen. ‘Maar trainer Age Okkema gaf aan dat ze fit was.’ En óf Amelie fit was: schijnbaar moeiteloos schudde ze een formidabele draf uit haar Friese sokken. De enige driejarige concurrente was Amalia ‘van de Brink’ (Alwin 469) van Hetty en Gerrit Nooteboom die opviel door haar makkelijke stap. Beide eerste premiemerries konden de titels bij de driejarigen verdelen waarbij Amelie als eerste werd geplaatst.

Beste hengstveulen van Tymen 503

Het programma van de fokdag in Drachten was in verband met de verwachte warmte naar de ochtend verschoven. De rubrieken startten om zeven uur waarna het algeheel kampioenschap om twaalf uur, voor de ergste hitte, kon worden afgewerkt. Opnieuw levert de jonge Tymen 503 het beste hengstveulen op een fokdag: Jendrik van de lits bleek het meest compleet. De goed ontwikkelde kampioen van de merrieveulens Lotte Cathariena K. (Omer 493) maakte op veel toeschouwers indruk met haar fraaie voorkomen. De kampioen van de enters en twenters Femke van de pole (Nane 492) mocht luxer zijn, maar overtuigde in beweging, ‘en dat telt dubbel’ aldus jury Louise Hompe. De reservekampioen van de enters en twenters, Hadewich fan Bommelsteyn (Elias 494) werd door Jaap van der Meulen gefokt uit een bekende meervoudig oud-kampioensmerrie in Drachten: Sanne T.T. Kroon (Alwin 469).

Geweldige merries visitekaartje fokgebied

In de kampioensring om het algeheel fokdagkampioenschap liepen geweldige merries rond, visitekaartjes voor het fokgebied van ‘It Fryske Greidhynder.’ De kampioen van vorig jaar bijvoorbeeld, de machtige Valentina fan ‘e Ridderdijk Kroon (Alwin 469) of de enige Modelmerrie op de keuring: Luisa fan ‘e Grupstal (Norbert 444). In deze prachtige groep vielen twee merries op door hun uitstraling en beste beweging. Tialda H. Ster Sport (Jasper 366) is dertien jaar maar dat is haar absoluut niet aan te zien. Tialda is fraai belijnd, stapt taktmatig en laat een mooi achterbeengebruik in draf zien. Eigenaresse Joyce Haaijer bracht Tialda uit in de Grand Prix waardoor de merrie in een mooie sportconditie werd voorgebracht. Tialda mocht aanspraak maken op de reservetitel in de strijd om het fokdagkampioenschap. De hoofdprijs moest zij aan de driejarige Amelie laten, die de hele ochtend constant was in haar verrichting. ‘Modern belijnd en een uitmuntende stap en draf,’ vatte voorzitter van de jury Piet Bergsma samen.

Beste hengstveulen
Jendrik van de lits (Tymen 503 x Rik 396)
Fokker/eigenaar: Albert Minkema (Houtigehage)

Beste merrieveulen
Lotte Cathariena K. (Omer 493 x Folkert 353)
Fokker/eigenaar: J.A.M. Kruis (Heeg)

Kampioen enters en twenters
Femke van de pole (Nane 492 x Tsjerk 328)
Reservekampioen enters en twenters
Hadewich fan Bommelsteyn (Elias 494 x Alwin 469)
Fokker/eigenaar: J.J. van der Meulen (Broek-Noord)

Kampioen driejarige merries en fokdagkampioen
Amelie (Thorben 466 x Heinse 354)
Fokker/Eigenaar: E. Russchen-Claessens (Wijnjewoude)
Reservekampioen driejarige merries
Amalia ‘van de Brink’ (Alwin 469 x Heinse 354)
Fokker/eigenaar: Mts. Nooteboom-Scholte (Vegelinsoord)

Kampioen vier t/m zesjarige stermerries
Valentina fan ‘e Ridderdijk Kroon (Alwin 469 x Fridse 423)
Fokker: mw. A. Duiven-Lettinga (Hartwerd)
Eigenaar: J.J. van der Meulen (Broek-Noord)

Kampioen zeven jaar en oudere merries en reserve fokdagkampioen
Tialda H Ster Sport (Jasper 366 x Fetse 349)
Fokker: H.J. Haaijer (Langezwaag)
Eigenaar: J.J. Haaijer (Langezwaag)
Reservekampioen zeven jaar en oudere merries
Luisa fan ‘e Grupstal Model (Norbert 444 x Sape 381)
Fokker: mw. L. D. Hompe en R. Wijnmaalen (Groningen)
Eigenaar: Stal Chardon en Mirja Hintze (Jorwert)

Vorig artikelRutger Hauer, acteur en liefhebber van het Friese paard, overleden
Volgend artikelSelectiewedstrijd Pavo Fryso Bokaal Tuigen: Sven B. en Stal Brandsma’s Tsjalda door