Dubbel feest voor Gert Cent: Fokker van het Jaar én Paard van het Jaar (met video)

Fokker van het Jaar Gert Cent heeft ook het Paard van het Jaar, Boukje C. (Foto: Karin Sevink)

Boukje C., de 22-jarige merrie van Gert Cent is Paard van het jaar 2021 geworden. Haar fokker Gert Cent werd op zaterdag 15 januari tijdens de Hengstenkeuring verrast met nog een prijs: Fokker van het Jaar. ‘Ik zag het niet aankomen’, aldus Gert Cent. ‘Ik vond het al bijzonder dat Boukje genomineerd werd.’

Omringd door acht paarden uit zijn fokkerij werden Gert en zijn familie gehuldigd in Harich. ‘Met bewezen fokmerries, gezonde en duurzame paarden en sterk presterende sportpaarden heeft u Friese paarden zoals het stamboek het voorstaat’, aldus KFPS voorzitter Tineke Schokker, die net als Arno Brok, de Commissaris van de Koning de familie een dubbel aantal prijzen uitreikte. ‘Bovendien deelt u uw fokkerij met nieuwe fokkers die daar dan ook weer verder mee fokken.’

Uniek: Paard van het Jaar gefokt door Fokker van het Jaar

In de geschiedenis van het KFPS is het nog nooit eerder gebeurt dat het Paard van het Jaar gefokt is door de Fokker van het Jaar. De 22-jarige stamboek Preferente Boukje (Anton 343) kreeg de meeste stemmen van de vak- en de publieksjury. Haar duurzaamheid, gezondheid en fokkracht zijn een voorbeeld, zo gaf Sjoerd Veenstra van de vakjury aan. Uit alle hoeken van Nederland werden de fokproducten van Boukje naar Harich gebracht. KFPS stamboekhengst Meinte 490, de 8-jarige Vroukje C. Kroon AAA (Norbert 444), de vierjarige Hanneke C Voorlopig Kroon (Beart 411) en de 17 jarige Renske C. Ster Preferent (Beart 411).

En om de fokkerij compleet te maken stelden zich nog vier paarden op: Yersie C Kroon Sport AAA (Hessel 480), haar moeder Uwkje C. Ster Sport, een zestienjarige dochter van Beart 411. Nog een dochter van Uwkje, de negenjarige Pippa C. Kroon Sport AA (Norbert 444) en de 20-jarige Gerrie C Ster Preferent Prestatie waren ook naar Harich gekomen.

Bij Udo in de landauer met Yersie ervoor

Gert en Irmy Cent stapten bij Udo de Haan in de landauer, met de door hen gefokte Yersie C. Kroon Sport AAA (Hessel 480) maakten ze een dubbele ereronde.

Gert en Irmy Cent in de koets bij Udo de Haan, met Yersie C. Kroon Sport AAA (Hessel 480) Foto: Karin Sevink
Vorig artikelGosse 526 en Herre 524 debuteren in de kampioenskeuring bij de jongere hengsten (met video)
Volgend artikelJehannes 484 de allerbeste bij de oudere hengsten (met video)