Een week vol verwondering

Bert Wassenaar

Eén van de mooie dingen van ons stamboek is dat je de fokkers van het Friese paard in alle delen van de wereld tegenkomt. Dat was reden om naar Canada af te reizen. Van 12 tot en met 21 juli organiseerde het KFPS een groepsreis naar dit land ter gelegenheid van de viering van het 35-jarig bestaan van de FHANA, the Friesian Horse Association of North America. Onder de bezielende leiding van Marijke Akkerman was er een indrukwekkend programma opgezet, variërend van een bezoek aan de Calgary Stampede en Spruce Meadows, tot het bijwonen van de jubileumshow van de FHANA, het bezoeken van de bedrijven van de families Floryn en Muilwijk en een bezoek aan de familie Paagman die in de Rockey Mountains genieten van hun Friese paarden. Met een enthousiaste en gezellige groep van dertig paardenliefhebbers waaronder mijn echtgenote en ik, werd koers gezet richting Alberta.
De FHANA werd opgericht in 1984 door enkele geëmigreerde Friese melkveehouders die hun Friese paarden meenamen. Het is de oudste buitenlandse dochtervereniging die zich richt op het fokken en gebruiken van Friese paarden in lijn met de doelstellingen van het KFPS. De FHANA telt 1700 leden, waarvan 80% in de Verenigde Staten woont en 20% in Canada. Het is ook de enige buitenlandse vereniging tot nu toe, die sinds 1992 alleen nog maar gebruik maakt van goedgekeurde stamboekhengsten en die sinds 2007 een eigen selectieprogramma heeft voor jonge hengsten. Alle respect hiervoor.
Hoogtepunt was zondermeer de jubileumshow. Met ongelooflijke passie was er een dagvullend showprogramma samengesteld dat eindigde met een prachtig en goed uitgevoerde Quadrille met oefensjezen. En dan te bedenken dat men in vergelijk met Nederland grote afstanden moet afleggen om bij elkaar te komen om te oefenen en deel te nemen aan de viering. Sommigen waren meer dan drie dagen onderweg. Wat op mij grote indruk heeft gemaakt, was de bijzondere gastvrijheid en openheid van de organisatie, de deelnemers en de bezoekers, waarvan velen met Nederlands en Fries bloed in de aderen. Het voelde als een grote familie die verbonden werd door de passie voor het Friese paard.
Die passie en verbondenheid zou het FHANA-bestuur (nog) meer mogen koesteren, want dat houdt de leden enthousiast en bij elkaar. Een groot compliment mag uitgaan naar de organisatie onder voorzitterschap van Jack Vanderkooy en qua uitvoering in handen van de Alberta Friesian Horse Association en in het bijzonder van de families Muilwijk, Floryn en Dominicus.
Komende maand augustus viert de fokvereniging Het Friesche Paard Zuid-Nederland haar 40-jarig bestaan. Als zeer actieve fokvereniging laten ook zij zien in woord en daad hoe je in gezamenlijkheid investeert in de Friezenfokkerij en sport met veel activiteiten in een gastvrije, vriendschappelijke sfeer. Dat mag gevierd worden en past in de cultuur van ons stamboek.

Bert Wassenaar
Voorzitter KFPS

 

 

 

Vorig artikelRenate Roling: ‘Oukje is een alleskunner’
Volgend artikelWie heeft snellere pk’s: Rintje Ritsma of Anne Okkema?