Eerste eresjerpen van tuigseizoen gaan naar Albert Minkema

Bauke van de Lits (Fabe 348), Idsert van de Lits (Maurits 437) en Zafirah (Hessel 480) winnen kampioenschap klavertje drie met Albert Minkema. Foto Johanna Faber

De organisatie van de Hynstedagen Tytsjerksteradiel op de Sumarreheide bij Sumar durfde een klein risico wel aan toen Vereniging Het Friese Tuigpaard hen voorstelde het kampioenschap Klavertje drie aldaar te laten verrijden. Na twee jaar wedstrijden op halve kracht en geen meerspanrubrieken was het afwachten of het dit jaar goed genoeg van de grond kon komen. Immers veel ervaren paarden hebben de stallen van tuigpaardrijders verlaten en nieuw talent mist nog routine om dit soort rubrieken al op te pakken. Of het kampioenschap door kon gaan werd pas enkele weken geleden duidelijk. Een drietal combinaties stond op de lijst. Albert Minkema zag dat en besloot toch een gok te wagen en zich ook op te geven. Hij moest daarvoor wel eerst even Meine Woudstra bij de mouw pakken, want een derde paard had hij niet. Twee jaar geleden verkocht Albert Minkema de merrie Zafirah aan Woudstra en zij zou een geschikte derde paard zijn klavertje drie kunnen zijn. De samenwerking ging door en het eindresultaat was voor Minkema geheel onverwacht….!

Gewoon proberen

“Ik heb mij echt opgegeven om de rubriek op te vullen en helemaal niet met het idee dat ik zou kunnen winnen. We moesten het maar gewoon proberen” zo zegt hij na afloop. Dat concurrent Augustinus Hoekstra wegens omstandigheden zich toch terug moest trekken en er alsnog maar drie combinaties overbleef was nogmaals de bevestiging “het is maar goed dat ik mij opgegeven heb”. Het drietal van Minkema slaagde er goed in het tempo vast te houden en lekker door de baan te gaan. “Ik kon ze goed van mij af rijden en had ze mooi onder controle”. Jelle van der Kooi en Feike Holtrop waren de medestrijders. Ook zei kwamen de wedstrijd goed door, maar waren in totaliteit minder overtuigend en constant als Bauke van de Lits (Fabe 348), Idsert van de Lits (Maurits 437) en Zafirah (Hessel 480) met Albert Minkema aan het stuur. De eerste kampioenssjerpen werden dan ook omgehangen bij dit drietal en werd Jelle van der Kooi reservekampioen en Feike Holtrop derde.

Tjitte heeft blije uitstraling

Jelle van der Kooi en diens vrouw Mechteld van der Kooi waren eerder op de dag met Tjitte VDK (Andries 415) heel succesvol. Zowel de open klasse nationaal alsmede de damesklasse schreven zij op naam. Tjitte VDK bleef in beide rubriek het meest constant lopen waarbij zijn vriendelijke orenspel en zijn blije uitstraling opvielen. Tjitte bleef ook zijn front steeds mooi verheven houden en was zijn voorbeengebruik sterk. In de open klasse voor de sjees kwam Jehannes 484 (Tsjalle 454) met Age Okkema wel heel dichtbij. Jehannes 484 begon de wedstrijd heel sterk maar werd gedurende de overkamping is te vlug in voorbeengebruik en moest derhalve genoegen nemen met een tweede stek. In de damesklasse was het Sofi Vaisanen met Vigo van der Wietze (Jasper 366) die een tweede plekje opeiste na Tjitte VDK.

Beant 517 debuteert

De strijd om de competitiepunten bij de jongste generatie werd deze wedstrijd in het voordeel van Stal de Merskens Dedmer beslecht. Samen met GPD Aron (Jouwe 485) maken zij de dienst uit in deze rubriek. Aron werd deze keer rondgereden door Richard Hofstra die debuteerde als sjeesrijder. Hij werd tweede. In de limietklasse voor de sjees werden in Garijp punten verzameld voor de Provinsje Fryslân Priis. De eerste competitiewedstrijd was halverwege juni in Drogeham. Toen werd Sybren Minkema met Vigo van der Wietze winnaar. Dat werd hij in Garijp weer! Het werd de combinatie echter zeker niet gemakkelijk gemaakt. Vigo was vrij constant, maar dat was Wende van de Zunne (Alwin 469) met Henk Hammers ook. Vigo hield echter een verhevener front voor de winst. Daarnaast mengde Beant 517 (Hessel 480) met Age Okkema zich in eerste instantie ook bij de kopgroep. Deze KFPS dekhengst debuteerde in het tuigpaardenveld en begon heel sterk en krachtig. Hij expressieve kon hij echter nog niet helemaal volhouden en zakte naar een verdienstelijke derde plaats.

Moeder en zoon winnen

Wiesje van der Woude, als enige dame in het achtkoppige gezelschap van de open klasse voor de concourswagen, liet met gemak de concurrentie achter zich. Ze reed Durk (Tsjalle 454) netjes en beheerst waarbij de krachtige prestaties van de hengst meteen opvielen. Geen enkele andere deelnemer was zo constant en ruim. De keurings- en concoursdag werd afgesloten met de tweespanrubriek. Deze was ook goed gevuld met meerdere sterke spannen. Bauke de Boer had echter het meest aansprekende span. Hij reed moeder Hilda fan Bokkum (Tjalf 443) voor eerst voor de sjees met haar zoon Alout fan Bokkum (Jehannes 484) ernaast. Dit koppeltje werd gedurende de wedstrijd steeds beter en trokken steeds beter naar elkaar toe. Jan Eppinga werd hier tweede.

Hilde fan Bokkum (Tjalf 443) naast haar zoon Alout fan Bokkum (Jehannes 484). Foto Johanna Faber

Bekijk de volledige uitslagen van de tuigrubrieken op: https://www.friesetuigpaard.nl/friesland/uitslagen/

Vorig artikelVideo Fokdag Ta it Bihâld
Volgend artikelFinne T. fan ‘e Boppelannen (Jehannes 484) en Crystal Jede (Alwin 469) winnen finale Bestgaand Rijpaard Ta it Bihâld