Tweede Friese paard Sport Elite in Mexico: Twan van Plexat (Sake 449)

In Mexico heeft het tweede Friese paard het Sport Elite predicaat verdiend. Twan van Plexat Ster Sport Elite AAA (Sake 449 x Beart 411) heeft in de Prix St. Georges met Jose Luis Padilla Liekens voldaan aan de eisen voor het Sport Elite predicaat.

Het eerste Sport Elite paard was de inmiddels 11-jarige Michel I.T. Ster Sport Elite AA (Onne 376 x Anton 343).

De achtjarige Sterhengst Twan is in eigendom van Ganadería Hermanos Gómez en haalt in Mexico scores boven de 70%. In het voorjaar van 2022 wist een enterdochter van de hengst in Mexico een tweede premie te halen. Twan is geboren in Nederland bij fokstal van Plexat van de familie Schreuders in Brakel. Hij bracht het in het hengstenselectietraject tot aan de derde bezichtiging en haalde in 2018 een IBOP-score van 82,5 punten in zijn rijproef met een 8 voor draf en een 8,5 voor galop.

Moeder Voorlopig Kroon op 14-jarige leeftijd

Twan komt uit stam 25, stammoeder Vesta Model Preferent Prestatie (Meint 196) is de zesde moeder in zijn pedigree. Zijn moeder is Tjirkje van Plexat Ster Preferent Prestatie (Beart 411 x Nykle 309) die op veertienjarige leeftijd Voorlopig Kroon werd op de locatiekeuring bij Stal Bosma in juli 2020. Daarbij liet ze veel jeugd en duurzaamheid zien.
Twan heeft een volle zuster, Hilde van Plexat die Kroon AAA is en in haar IBOP 84 punten haalde met een 8,5 voor draf. Een halfzuster van Twan, van Tsjalke 397 die naast Ster ook haar Sportpredicaat heeft gehaald en zo werd Tjirkje op haar eerste drie nakomelingen Prestatie.

Vorig artikelHenriette Kleefman in project Groningen: ‘Blij met de kansen om te ontwikkelen’
Volgend artikelPeter Spahn in ziekenhuis, nog steeds hoop op ticket voor Wereldbekerfinale