Eerste premie voor Hynde R. (Alwin 469); vijf tweede premies toegekend

Twee Alwin 469 merries: Hynde R. Ster met een eerste premie en Heeske vom Nessmer Siel, Ster tweede premie (Foto: Johanna Faber)

Maandag 14 juni bleek goed voor zeven Sterren, waarvan één eerste premie. Hynde R. (Alwin 469 x Doaitsen 420) kreeg op de locatie van Louwrens Mellema het oranje lint, haar halfzuster Heeske vom Nessmer Siel (mv Tsjalke 397) werd Ster met een tweede premie. De HVM-stal van Harry van Middelaar leverde vier Stermerries met een tweede premie en een Sterhengst op.

Oma Fryso 518 Preferent

Harry van Middelaar en zijn team zorgden 14 juni op de locatiekeuring op zijn stal in Hoornsterzwaag voor een vlotte aanvoer van de paarden. Van Middelaar heeft onder andere de Friese stamboekhengst Fryso 518 ter dekking. Fryso 518 werd geboren als Foppe van de pôle  (Hessel 480 x Jisse 433) in de stallen van Pietsje Minke en Jan Douwe Annema-Hoekstra die nog steeds eigenaar zijn. Zijn volle zus Gerlinde van de pôle werd op de keuring Ster verklaard met een tweede premie door juryleden Piet Bergsma, Annemieke Elsinga en Wil Thijssen. ‘Merrie stapt goed en actief,’ aldus Bergsma. ‘In draf bracht ze het achterbeen goed onder het lichaam.’ De oma van Fryso 518, Aukje A. Ster (Anton 343) werd Preferent door de Sterverklaring van haar dochter Grietsje van de pôle (Jasper 366). Grietsje mocht meer uitdrukking hebben in haar hoofd maar ook zij stapte uitstekend.

Vouw in achterbeen

De vierjarige Elinda P. (Nane 492 x Reyert 337) van F. Punter is wat neerwaarts gebouwd maar dat belette haar niet om met de schoft mooi omhoog te komen in draf. Ze vouwde het achterbeen goed onder het lichaam. Stamboekmerrie Anneke van de Neel (Bente 412 x Beart 411) bracht het aantal nieuwe tweede premie stermerries op vier. Hengst Dante fan Hickaerd (Reinder 452 x Ulke 338) van de familie Visser is mooi om te zien, alhoewel zijn hoofd edeler kon, en bewees ook goed te kunnen stappen en draven. Dante werd Ster verklaard.

Alwin 469-dochters Ster

In de middag verhuisden de juryleden naar Quality Friesians van Louwrens Mellema in Beetsterzwaag waar Alwin 469 weer eens bewees een best fokkend vaderdier te zijn. Zijn dochter Hynde R. (mv. Doaitsen 420) van R. de Jong draafde sterk naar een eerste premie. Haar aansprekende hoofd, verticale hals en prima kwaliteit beenwerk scoorden positief bij de juryleden: ‘Ze stapt met veel veer en vertrekt goed in draf.’ Nog een Alwin 469-dochter werd Ster, maar dan met een tweede premie: Heeske vom Nessmer Siel (mv. Tsjalke 397) van Hilke Ahrenholz beschikte over functionele stap en draf.

Klik hier voor de volledige uitslag van de keuring bij Stal HVM.

De volledige uitslag van Stal Mellema volgt zsm.

 

 

Vorig artikelWilma’s vlog #10: op bezoek bij trainingsstal FE Horses
Volgend artikelSubtop: Drie winstpunten voor Gunda Brunotte op Ameland