Elly (Bene 476) Voorlopig Kroon en fokdagkampioen in Papenburg

De kampioen en reservekampioen van de keuring in Papenburg Foto: Isarelle Weinans

Op de keuring in het Duitse Papenburg bij Stall Tunxdorf op zondag 7 augustus kreeg de vijfjarige Elly von Eichenhof Oldenburg Ster (Bene 476 x Fridse 423) van juryleden Jan Hellinx en Frans Smits een eerste premie, werd ze Voorlopig Kroon en fokdagkampioen. Het reserve kampioenslint ging om de hals van Roswhita fan Ass Kroon AAA (Andries 415 x Brandus 345), de halfzus van de kersverse stamboekhengst Wiebert 527. Roswhita zal zich in Harich op de Centrale Keuring zal laten zien voor een eventuele promotie naar Model.

Roswhita met veel uitstraling

Kroonmerrie Roswhita wist drie jaar geleden al fokdagkampioen in Duitsland te worden. De negenjarige merrie heeft veel uitstraling, een sprekend hoofd en is voorzien van hard beenwerk. Haar stap is actief en haar draf heel energiek. Met haar eerste premie kreeg eigenaar Anneliese Schaefer de keus voor een eventuele graadverhoging op deze keuring, of afreizen naar het CK. Het wordt Harich waar Roswhita zich opnieuw mag laten zien om kans te maken op Model.
De eigenaar van Elly, Heiko Klusmann, koos wel voor een tweede beoordeling op de keuring in Papenburg. De Stermerrie kreeg van Jan Hellinx en Frans Smits promotie naar Voorlopig Kroon. De langgelijnde Elly mocht een fractie meer lengte in het voorbeen hebben, maar is correct gebouwd. Haar stap is ruim en los, in draf laat ze balans en een goed achterbeen zien en met deze kwaliteiten werd het fokdagkampioenschap ook aan Elly toegewezen.

Twee driejarigen Ster

Bij de driejarigen verdienden er twee merries een Ster met een tweede premie. Lúkse famke Ster (Jehannes 484 x Norbert 444) van Hilbert Lemstra. De royaal ontwikkelde Famke heeft royaal behang en een goede kwaliteit beenwerk, waarbij haar voorbeenstand correcter mocht. De stap heeft ruimte en kracht en met de opwaartse en ruime draf waardeert ze zich op. In de rubriek moest ze Karlie v.d. Holledau Ster (Alwin 469 x Rindert 406) voor laten gaan. De driejarige merrie van de familie Heckmeier werd ook Ster met een tweede premie. Ze is niet de grootste, maar heeft een mooi hoofdje, een goed rastype en sterke verbindingen in haar bouw. Haar stap was in eerste instantie nogal gespannen, maar ze bleek in de groep tot rust te komen en showde meer ruimte. Haar draf is ruim en met veel souplesse. Bij de vierjarige stamboekmerries werd Hante fan ‘e Wigeri (Nane 492 x Rypke 321) Voorlopig Ster verklaard.

Sterhengst en Sterruin

De keuring kende nog een Sterruin en een Sterhengst. Benne (Thorben 466 x Feitse 293) werd Ster dankzij een mooi rastype, een zeer goede, actieve stap en een draf met veel ritme en balans. Hengst Kjelt van Stal de Berkmeer Ster (Nane 492 x Wylster 463) combineerde zijn hoogbenige bouw met een lange hals en veel uitstraling. Hij had wat meer tijd nodig om in stap tot ontspanning te komen maar draafde heel mooi opwaarts en werd Ster.

Veulenkampioenen fan ‘e Grupstal

Bij de veulens viel er één eerste premie voor Thijmen fan ‘e Grupstal (Norbert 444 x Reinder 452). De moderne Thijmen viel op met ruimte en kracht in zijn draf waarbij hij vlot kon schakelen. Het hengstveulen van Marit van Ingen-Schenau werd kampioen bij de hengstveulens. Bij de merrieveulens viel de keuze voor het kampioenschap op de stalgenoot van Thijmen: Vera Lynn fan ‘e Grupstal (Matthys 504 x Jehannes 484). Vera Lynn kreeg een tweede premie, mocht wat meer ontwikkeling laten zien, maar stapte en draafde heel gemakkelijk met veel ruimte.

IBOP en Pavo Fryso bokaal

Voor aanvang van de keuring werden er nog IBOP proeven verreden en was er een selectiemogelijkheid voor de Pavo Fryso bokaal. De vijfjarige Elaia af Lien (Nane 492 x Ulbert 390) werd door Leonie Evink naar een score van 79,5 punten gereden in de IBOP. ‘Een mooie actieve stap, makkelijk dravend waarbij het paard mooi op lengte werd gereden’, vat Jan Hellinx samen. Voor de halve finale van de Pavo Fryso bokaal mag zich Helmer T. fan ‘e Boppelannen Ster (Jurre 495 x Beart 411) melden. Met ruiter Matthias Schneider liet Helmer een taktmatige stap zien, had hij actie in draf, waarbij hij nog meer gedragenheid mag laten zien, en veel sprong in galop. Het resulteerde in 70,5 punten.

 

 

Vorig artikelEise 489 en Jurre 495 ook de besten in tweespanformatie
Volgend artikelSelectiewedstrijd Pavo Fryso bokaal Boijl verplaatst naar Haskerhorne