Hylke van ’n Elsmos (Alwin 469) kampioen in Mexico

De keuring in Mexico City op 16 november is gewonnen door de vierjarige hengst Hylke van ’n Elsmos Ster (Alwin 469 x Beart 411). De vijfjarige Elsa Ster (Epke 474 x Mintse 384). werd reserve algeheel dagkampioen en kampioen bij de merries.

Twee merries Ster

De keuring werd gejureerd door Wil Thijssen en Jolanda Slootjes en ze waardeerden twee merries met een Ster. Een Ster was er voor de vijfjarige Elske W. Ster (Thorben 466 x Tsjalle 454), gefokt door de familie Wiegersma uit Damwoude en in eigendom van Oscar David Munsuri Medina. De tweede Ster was voor de vijfjarige Elsa. Ze maakte promotie van stamboek naar Ster tweede premie en ze kreeg het kampioenslint bij de merries omgehangen en werd algeheel reservekampioen. Elsa is gefokt door Heinz Brügger uit Legden/Asbeck uit Duitsland en in eigendom van Ganaeria Hermanos Gomez.

Vier hengsten Ster

Uit dezelfde stal kwam ook de algeheel kampioen: Hylke van ’n Elsmos Ster (Alwin 469 x Beart 411), gefokt door familie ten Thije uit Haaksbergen. Hylke is de vijfde Ster nakomeling van Wies van de Gonda Ster Preferent (Beart 411 x Sape 381). Bij de hengsten werden er vier gewaardeerd met een Ster. Dartanian MFR Ster AAA (Doaitsen 420 x Felle 422) werd gesteund door een IBOP van 87,5 punten Ster. Ook Hendrik van de Neel Ster (Elias 494 x Beart 411) en Jannes Ster (Menne 496 x Tsjalle 454) gaan na de keuring door het leven met een Ster.

Uit Modelmerrie Caja Moeskaer

De reservetitel bij de merries was voor Habiba TriKar Ster AA (Elias 494). De vierjarige merrie was al Ster en is een dochter van Caja Moeskaer Model AA, de bekende Loadewyk 431-dochter die algeheel reservekampioen was op de Centrale Keuring 2012 en dat jaar kampioen op de fokdag in Wolvega. Habiba is gefokt door Petra Zeelen en Doeke Hoekstra en haalde vorig jaar op de locatiekeuring als driejarige een Ster met een tweede premie. Een paar maand later legde ze een ABFP-test af met 79 punten. Habiba heeft dit jaar – mede dankzij embryotransplantatie – al drie nakomelingen gebracht, een zoon van Nane 492 en een dochter van Wylster 463 in Nederland, en in Mexico zette ze merrieveulen Troya van de Sanro (Ulbe 506) op de wereld. Deze zeven maanden jonge, luxe en rastypische Troya kwam ook naar de keuring in Mexico-city en werd jeugdkampioen bij de merries met een eerste premie en een 8 voor rastype. Het veulen is gefokt en in eigendom van door Ganaderos Huastecos. Het reservekampioenschap bij de jeugd ging naar enter Petra, dochter van veulenboekhengst Haiko van ‘t Lansink Ster A (Maurus 441 uit Lobke van ‘t Lansink Ster Sport Preferent Prestatie AAA (Maiko 373) van Alfonso Godinez. Petra kreeg een tweede premie.

Eerste premie Teo jeugdkampioen hengsten

Bij de hengstveulens kreeg Teo (Tymen 503 x Beart 411) een eerste premie en werd daarmee jeugdkampioen bij de hengsten. Teo is een zoon van Modelmerrie Sjieke van de Klei Model AA (Beart 411) en gefokt door de familie Braam uit Voorst. Ook Teo komt uit de succesvolle stal van Ganaderos Huastecos die hofleverancier op de keuring was.

Beant 517 en Dedmer 519

Als fraaie afsluiter van de keuring kregen de juryleden de twee KFPS stamboekhengsten die Mexico rijk is te zien. Beant 517 en Dedmer 519 werden in blakende gezondheid gepresenteerd. De beide hengsten zijn in handen van Ganaderos Huastecos die met het tweetal hengsten een flinke boost wil geven aan de fokkerij van Friese paarden in Mexico.

 

Vorig artikelIBOP in Mexico: 3 Kroonmerries, topscore van 87,5 punten
Volgend artikel‘Annichje had meer uitstraling dan alle hengsten bij elkaar’