Emoties

Emoties horen niet thuis in het bedrijfsleven. Dit statement is absoluut een feit, maar emoties maken wél deel uit van ons stamboek. Ze zijn zelfs heel belangrijk want dat is wat ons onderscheidt van anderen. Of het nu een geboorte van een veulen is, succes op een keuring of juist niet, of een kolkende hengstenkeuring in het WTC: emoties spelen een grote rol bij onze vereniging.

Emoties speelden ook mee toen we de beslissing moesten nemen om onze samenwerking met Harrie Draaijer en onze directeur Ids Hellinga binnen korte tijd te beëindigen. Ondanks alle goede bedoelingen kun je hier niets aan doen, want Harrie werkte bijna veertig jaar als vrijwilliger voor het stamboek, waarvan bijna dertig jaar als inspecteur. Harrie: altijd ongecompliceerd, correct en vriendelijk naar iedereen toe en vooral competent. En Ids, de snelle denker, de laterale denker die als geen ander voetafdrukken achterlaat. Hij was de drijvende kracht achter de handhaving van de voortgang in de fokkerij. Hij heeft onder ander gezorgd voor de introductie van verschillende onderzoeken en genetische testen.
En toch is het tijd voor veranderingen, niet in de laatste plaats om deze twee capaciteiten te beschermen. Door de onrust in ons stamboek is er, terecht of niet terecht, veel kritiek en commentaar geweest de afgelopen maanden en jaren.

Maar de nieuwe en snel evoluerende tijden vragen om nieuwe oplossingen en structuren. We zijn van plan de vereniging in de toekomst te laten organiseren door een algemeen directeur. De exacte omschrijving van de functie hebben we nog niet op papier, maar deze persoon zal zich niet primair bezighouden met foktechnische zaken. Hiervoor hebben we de manager K&O, die meer dan voorheen verantwoordelijk zal zijn voor alle fokkerijzaken, prestatietesten en het hele verloop van het keuringjaar. Deze manager zal naar onze mening ook de jury en inspectie moeten leiden. Op dit moment bundelen we onze activiteiten voor een goed keuringsseizoen. Als hoogtepunt hiervan bereiden we de Centrale Keuring voor, uiteraard alleen als het Covid-beleid dit toestaat. De Centrale Keuring vindt in de huidige optiek dit jaar niet plaats in Drachten maar op een andere locatie in Friesland.

Daarnaast streven wij ernaar om licenties in het buitenland zoveel mogelijk te organiseren om de leden buiten Nederland weer van dienst te kunnen zijn. Zoals u kunt zien, is er veel te doen. We hebben uw steun nodig.

Detlef Elling
Interim-voorzitter KFPS

Vorig artikelKFPS Wilma’s vlog – op bezoek bij opfokstal Beuckens
Volgend artikelCentrale Keuring 2021 bij Manege Gaasterland