Epke 474 Sport Elite: “Hij kan nog veel meer!”

Afgelopen weekend behaalde Epke 474 tijdens het meetmoment in Snelrewaard de laatste punten voor het Sport Elite predicaat! Zijn vaste amazone Sabine van der Loenhorst is trots op hem. “Hij wordt steeds sterker en beter, en het einde is nog niet in zicht met hem. De Grand Prix lonkt…”

Vooral met de punten voor de series is Van der Loenhorst blij. “Je merkt dat hij nog altijd aan kracht wint. Eerder vond hij het wel eens moeilijk om op het achterbeen te blijven bij de pirouettes. Dan had ik zoiets van ‘Als ik het maar red met vlak daarna de series.’ Nu ging dat dus op beide handen heel netjes; de series waren foutloos, en mooi recht, en dat leverde een 7,5 en een 8 op.”

Stokmaat 1.74

De stalamazone van De Nieuwe Heuvel in Lunteren rijdt Epke al sinds dat hij terug kwam van de verrichtingstest. “Hij is met zijn stokmaat van 1.74m best een ‘knoeperd’. Het is een heel paard om aan elkaar te rijden, en ik ben de kleinste hier, dus het was héél logisch dat ik hem ging rijden, toch?! Als ik op zo’n groot paard zit, kan ik tenminste op ooghoogte praten met de anderen.”

Cool

Vanaf het begin had Sabine iets met de Beart 411-zoon. “Het is een beetje een hengst met een grote mond – vooral op vreemd terrein kan hij zich behoorlijk laten gelden – maar met een klein hartje. Hij is heel evenwichtig en vertrouwt volledig op mij. Ik kan me herinneren dat we vijf jaar geleden meededen aan de Hippiade in de M1 toen het enorm ging waaien en regenen. De punt van het juryhok kwam steeds omhoog terwijl ik aan de beurt was. Het meisje dat de protocollen ophaalde moest het dak vasthouden zodat de jury droog kon zitten. Epke liep door alsof er niks aan de hand was; de jury was erg onder de indruk van hem omdat hij zo cool was.”

Elite

Nu de hengst vijf winstpunten te pakken heeft na een score van 63,5% in de Prix St.Georges mag hij Sport Elite achter zijn naam zetten. Sabine typeert ‘haar’ hengst als erg gemakkelijk in de omgang en tijdens het rijden. “Het is volgens mij typisch voor Friese paarden, maar als je ze eenmaal iets geleerd hebt, vergeten ze het nooit weer. Dat maakt het hele fijne paarden.

Aandachtspuntje

De amazone weet inmiddels wel waar ze nog aan kan werken met Epke om de score omhoog te krijgen en door te stomen naar de Inter I en verder. “In de stap en de draf is hij heel goed voor elkaar en heel safe; we scoren daarin over de hele linie zevens. In het galopwerk, met name de pirouettes, kan hij nog verbeteren. Hij moet net wat meer op het achterbeen komen, zodat ik ze gezetter kan rijden. Nu neem ik geen risico en maak ik ze nog iets te groot, zodat hij in balans blijft.”

Grand Prix

Stiekem denkt Sabine al aan de Grand Prix met de hengst. “Ik heb één keer een paard in de Grand Prix gestart, dat was mijn eigen Friese hengst Goofy (Goffert 369). Epke heeft zeker aanleg voor de piaffe en passage. Als ik mijn hand sluit en iets been geef, dan gáát ie al heel mooi.” In de training rijdt ze vaak samen met Marijke Boelen, en helpen ze elkaar als dat nodig is. En een keer in de drie of vier weken neemt Sabine de hengst mee naar Alex van Silfhout.

Rastype

Epke geeft zijn formaat en mooie rastype door aan zijn nakomelingen. Sabine: “Hij vererft zijn prachtige hals en mooie koppie. Die houding van hem en dat gebeeldhouwde hoofdje, bijna Arabisch, met de kleine oortjes, dat zie je terug in zijn veulens.” Op de afgelopen veulenkeuring in Lunteren kreeg zijn dochter Menna (mv. Teeuwis) van D. Dekkers een 9 voor ras. Dochter Willeke H. Kroon behaalde tijdens de ABFP-test 86,5 en 83,5 punten en dochter Ytske J.S. werd kampioen vier- tot zesjarige merries op de Centrale Keuring vorig jaar.

Epke 474 werd gefokt door A. Duyster uit Grolloo en is in eigendom van Jaap van der Meulen.

Tekst: Christine Dijk

Foto: Karin Sevink

Vorig artikelLivestream locatiekeuring dekstation Gaasterland & Stal Sibma – 21 juli
Volgend artikelSophie van d’n Meulenpad (Beart 411) met schwung naar Model