Extra prijs voor beste merries op EK dressuur

De extra prijs voor de beste merrie in haar leeftijdscategorie, vervaardigd door Peerke Art.

Voor ruiters en amazones die met een merrie deelnemen aan de rubrieken voor vier-, vijf-, zes- en zevenjarige dressuurpaarden op het EK in Haskerhorne is er goed nieuws. Organisator K&PP (Kennis en Promotie Platform Fries dressuurpaard) stelt een extra prijs beschikbaar voor de beste merrie in elke leeftijdscategorie: een handgemaakt en in 3D in hout uitgesneden paardenhoofd.

Merries vaak ondergesneeuwd

‘In de jonge paarden rubrieken worden merries vaak ondergesneeuwd door de hengsten en ruinen. De rubrieken splitsen brengt veel extra kosten met zich mee, dus wilden we op een andere manier toch de beste merrie per leeftijdscategorie in het zonnetje zetten. Dat doen we nu door deze extra prijs aan te bieden. Het is een handgemaakt kunstwerk van hout, een paardenhoofd in 3D uitgesneden. De waarde ligt rond de vijfhonderd euro. Alle vier de kunstwerken lijken op elkaar, maar toch zijn ze verschillend, aangezien hout een natuurproduct is. Bij de huldiging van de beste merries betrekken we uiteraard ook de fokkers van deze merries, die een bos bloemen ontvangen en een ingelijste foto van hun fokproduct’, vertelt K&PP-bestuurslid Esther Liano.

Peerke Art

De kunstwerken worden vervaardigd en aangeboden door Peerke Art uit Jellum, in de persoon van Peter van der Beek. ‘Peter is erg enthousiast over het K&PP EK dressuur. Toen ik hem vroeg om een prijs te maken voor de beste merrie kwam hij spontaan met dit op de proppen. Peter maakt ook in opdracht houtsnijwerken vanaf een foto, de gelijkenis is zeer treffend’, aldus Esther.

Organisatie volop bezig

De organisatie van de derde editie van het EK dressuur, dat van vrijdag 11 tot en met zondag 13 oktober plaatsvindt in Haskerhorne, is al volop in gang gezet. Esther Liano: ‘Het programma zit weer behoorlijk vol. Mede daarom is het ook bijna niet mogelijk om de rubrieken voor jonge paarden op te splitsen. Dan zouden we bijna de donderdag er ook nog bij moeten pakken. Qua inzenders zien we nog graag dat Duitse combinaties zich aanmelden. Er komen al wel deelnemers uit Zweden en België, maar enkele Duitsers erbij zou heel mooi zijn voor het internationale gehalte. Na de vorige edities hebben we goed geluisterd naar de deelnemers voor eventuele verbeterpunten. Van alle kanten waren er veel positieve geluiden en dat is altijd fijn. Ook dit jaar kunnen we weer een hoog prijzengeld bieden met daarnaast veel mooie extra prijzen. En we hebben dit jaar ook internationale juryleden, zoals iemand uit België en vanuit Nederland is Adriaan Hamoen bereid gevonden om te jureren. Adelinde Cornelissen komt de voorselectie bij de jonge paarden beoordelen. Wij vinden het vooral belangrijk dat er realistisch gejureerd wordt.’

Platformdag of -avond

Het K&PP is naast de organisatie van het EK dressuur ook bezig met het in de steigers zetten van een nieuwe platformdag of -avond. Een datum is vooralsnog niet bekend, maar dit staat op de planning voor het najaar, rond september/oktober. ‘Ook de exacte invulling is nog niet bekend, maar het onderwerp zal gaan over ‘te kort in de hals’. Daar is nogal vaak discussie over en het is bij juryleden snel een vooroordeel dat Friese paarden te kort in de hals worden voorgesteld in proeven. Als K&PP staan we voor kennis delen en overbrengen, dus is dit een uitstekend onderwerp voor een volgende platformavond. Jurylid en bondscoach van de Nederlandse dressuurjeugd Monique Peutz was gelijk enthousiast en wil hier graag haar medewerking aan verlenen. Wellicht dat we deze platformdag of -avond wat centraler in het land gaan organiseren’, aldus Esther Liano.

Vorig artikelPredicaat Sport-Elite voor Bastiaan 510
Volgend artikel12-span Friese paarden, 13 grooms en Augustinus Hoekstra imponeren in Eext (met video)