Fan Synaeda heerst op de fokdag in Blauwhuis

Fokdagkampioen in Blauwhuis: Syanke fan Synaeda Ster (Stendert 447) Foto: Karin Sevink

Stal Fan Synaeda leverde 24 augustus zowel de fokdagkampioen als de jeugdkampioen op de stralende en drukbezochte fokdag in Blauwhuis. De moeder van beide merries is Wille fan Synaeda Kroon (Beart 411), de merrie die de toplijst met de hoogste fokwaarden voor exterieur aanvoert. Wille werd gefokt door wijlen Anne Oosterbaan; zijn dochter Anke zet de fokkerij voort. Wille’s twenterdochter Fyrrha fan Synaeda (Markus 491) kreeg in de ochtenduren één van de drie eerste premies bij de twenters. Fyrrha heeft een iets zware voorhand en mist wat jeugd maar compenseerde dit met een geweldige stap en een machtige draf wat haar het kampioenschap bij de enters en twenters opleverde. Haar halfzus Syanke fan Synaeda Ster (Stendert 447) deed het nog wat beter. Syanke is een langgelijnde, kapitale merrie die eveneens imponeerde in draf. Zij overtuigde de juryleden ook in het fokdagkampioenschap met losheid in beweging. Een bijzonder knappe prestatie van de zesjarige merrie die via een draagmoeder een veulen van Omer 493 kreeg.

Vier eerste premies bij driejarigen

Bij de driejarige merries was het wat zoeken naar de sterren. Op donderdag was op de keuring in Sint Nicolaasga Bente fan Bloemhof (Jehannes 484), de jongere halfzus van Tjalbert 460, met een eerste premie in het stamboek opgenomen. Zaterdag in Blauwhuis kwamen daar nog drie eerste premie-merries bij. Het kampioenschap bij de driejarigen ging naar Amarins van Jonkershuzen (Haike 482) van Cees Nieboer die zijn merrie op de juiste momenten zag pieken. Het juryteam, onder leiding van Harrie Draaijer, zette het mes rigoureus in de rubrieken oudere stermerries en Kroonmerries. In de kampioensring bleven, naast Syanke fan Synaeda, de fokdagkampioen van 2017 Trees van de Marne Kroon Sport (Tsjalle 454) van Douwe van Foeken en de twaalfjarige Waldfride fan Ryp-Ein Ster Sport (Fabe 348) van J. Beersma na selectie over. De moderne Waldfride kon ruimer stappen waardoor de keus op de fraaie Trees van de Marne viel als reservekampioen van de vier jaar en oudere merries naast kampioen Syanke fan Synaeda.

Beste veulen

Het beste hengstveulen Jebbe fan Lutje Lollum (Jurre 495) was volgens de juryleden het meest complete hengstveulen. Jebbe heeft luxe en beweegt ruim. Hij troefde onder andere het halfbroertje van Tymen 503 af: Jannes fan Wettersicht (Menne 496) van Gert van Dijkhuizen en Margriet Griffioen. De familie Ludema had zelfs twee merrieveulens in de kampioensring: Jildou L.W. (Tiede 501) en Janke L.W. (Jehannes 484). Janke werd om haar souplesse in beweging verkozen tot beste merrieveulen. Zij won het ook van hengstveulen Jebbe in de strijd om de titel ‘beste veulen’.

 

 

Beste hengstveulen

Jebbe fan Lutje Lollum (Jurre 495 x Sape 381)

Fokker/eigenaar: mw. A.H. Sijbrandi-Sinnema (Franeker)

 

Beste merrieveulen en overall beste veulen

Janke L.W. (Jehannes 484 x Gjalt 426)

Fokker/eigenaar: fam. Ludema (Witmarsum)

 

Kampioen enters en twenters

Fyrrha fan Synaeda (Markus 491 x Beart 411)

Fokker/eigenaar: mw. A.S. Oosterbaan (Opeinde)

 

Reserve kampioen enters en twenters

Ester van de Marne (Jehannes 484 x Norbert 444)

Fokker/eigenaar: D. van Foeken (Bolsward)

 

Kampioen driejarigen

Amarins van Jonkershuzen (Haike 482 x Heinse 354)

Fokker/eigenaar: C. Nieboer (Tjerkwerd)

 

Reservekampioen driejarigen

Alexia fan de Klaster (Thorben 466 x Anton 343)

Fokker/eigenaar: O.M. Mous (Koudum)

Kampioen vier jaar en oudere merries en algeheel fokdagkampioen

Syanke fan Synaeda Ster (Stendert 447 x Beart 411)
Fokker: A. Oosterbaan (Tzummarum)
Eigenaar: mw. A.S. Oosterbaan (Opeinde)

 

Reservekampioen  vier jaar en oudere merries

Trees van de Marne Kroon Sport (Tsjalle 454 x Jasper 366)

Fokker/eigenaar: D. van Foeken (Bolsward)

 

 

 

Vorig artikelDjoerd 473 verhuist naar Brookside Friesians in Amerika
Volgend artikelWâte van de Lits hoogste score Pavo Fryso selectiewedstrijd Koudum