Feike Holtrop pakt tandemtitel

Jasper fan 'e Stjelpdyk (Norbert 444) en Bettina H. (Hinne 427) worden kampioen tandem in handen van Feike Holtrop. Foto: Johanna Faber

Feike Holtrop heeft er 23 jaar op moeten wachten, maar dan eindelijk mag hij zichzelf weer eens tandemkampioen noemen. In 1993 en 1999 won hij deze titel al eens eerder met zijn toenmalige tuigtoppers Gerbrand (Reitse 272) en Maaike Nienke (Wessel 237), destijds beide keren op het concours in Norg. Dit jaar kwam zijn tuigseizoen door omstandigheden wat laat op gang, maar lukte het toch zich te kwalificeren voor het tandemkampioenschap. Ook Albert Minkema, Jelle van der Kooi, Augustinus Hoekstra en Hendrik Eppinga hadden zich geplaatst. Eppinga kon niet aan de wedstrijd beginnen en meldde zich daags voor het concours in Garijp al af. Augustinus Hoekstra had tijdens de wedstrijd pech en moest vroegtijdig opstellen.

Plaatsing tandemkampioenschap

De overige drie duo’s waren goed voorwaarts en liepen een goede wedstrijd. De strijd was niet direct eenvoudig maar Jasper fan ‘e Stjelpdyk (Norbert 444) voorop als showpaard en Bettina H. (Hinne 427) achterin als volgpaard bleken toch het meest in balans en een eenheid. Juryleden Jolanda Slootjes, Henk Prins en Ester Reen zetten Feike op kop! Albert Minkema die Idsert van de Lits (Maurits 437) en Epke van de Lits (Nane 492) stuurde, werd tweede. Deze combinatie was sterk in tempo, maar iets onstuimig. Jelle van der Kooi werd derde met Falko VDK (Tsjalle 454) en Vincent VDK (Jasper 366).

Fryso 518 weer bovenaan

Tijdens de Hynstedagen op Sumarreheide bij Garijp werd ook weer een KFPS-Nieuwelingencompetitie verreden. Alle combinatie waren weer vol in de strijd om de competitiepunten en dat maakte men strijdbaar. Met al enkele verschillende winnaars in voorgaande competitiewedstrijden is het in ieder geval elke wedstrijd weer spannend. Deze keer bleek het opnieuw Fryso 518 (Hessel 480) te zijn die won. Zijn constante verrichting en het mooi op eigen benen gaan werd beloond. Epke van de Lits (Nane 492) begon de wedstrijd heel sterk maar zakte uiteindelijk ietsje terug en werd tweede nog voor GPD Fokke (Nane 492) die elke wedstrijd lijkt te verbeteren en steeds sterker en constanter wordt.

Arbiter bepaalt

Op de Sumarreheide werd de derde selectiewedstrijd in de strijd om de Provincie Fryslân Prijs verreden. Met elf deelnemers was het ook deze keer weer een felle strijd. Een moeilijke ook, zo bleek. De juryleden konden het niet snel genoeg eens worden en lieten de arbiter uiteindelijk de beslissing maken. Daardoor liepen de paarden in deze wedstrijd wel wat te lang. Het werd uiteindelijk Dietmer fan ‘e Ridderdijk (Omer 493) met Age Okkema die de winst naar zich toe trok. GPD Aron (Jouwe 485) met Augustinus Hoekstra werd hierdoor tweede. De blijheid en het plezier van Dietmer gaf de doorslag ten opzichte van een enigszins terugvallende GPD Aron die wel de wedstrijd heel sterk begon en met name in het achterbeengebruik heel sterk was.

Dietmer fan ‘e Ridderdijk (Omer 493) wint op basis van arbitersbeslissing de limietklasse in handen van Age Okkema. Foto: Johanna Faber

Overige rubrieken

De ereklasse werd gewonnen door de meest tuigtypisch gaande GPD Ward (Thorben 466) met Augustinus Hoekstra. Zus Anneke van der Staal-Hoekstra reed dit seizoen één keertje met GPD Ward, op het concours in De Bilt en won toen de damesklasse. Alle andere wedstrijden zat ze achter haar eigen GPD Fokke en in Garijp slaagde ze er deze keer in, haar eerste rubriekswinst te pakken met haar eigen paard. Feike Holtrop, niet alleen tandemwinnaar, werd ook de ererondeaanvoerder in de tweespanrubriek nadat Jasper fan ‘e Stjelpdyk en Frijheit fan ‘e Stjelpdyk (Eise 489) verdienstelijk naast elkaar de blits maakten. Nadat Sybren Minkema met Fryso 518 al een oranje rozet had mogen ophalen, deed hij dat met Gouverneur fan ’t Hertefean (Nane 492) in de open klasse voor de concourswagen opnieuw.

Bekijk de volledige uitslagen van de tuigrubrieken van de Hynstedagen hier:
https://www.friesetuigpaard.nl/friesland/uitslagen/

Vorig artikelJasmine jubelend fokdagkampioen Ta it Bihâld
Volgend artikelMencompetitie Garijp: op weg naar de finale