Femmie, Tjeerd, Silke en Romke pakken Noordelijke mentitels

Tjeerd van de Bijschuur (Tsjalle 454) met Fia Tubben (Foto: Johanna Faber)

Vier van de vijf klassen op de Noordelijke menkampioenschappen, zaterdag 5 februari in Sonnega, werden gewonnen door Friese paarden. Met 69,58% scoorde Fia Tubben-van der Stoep met Tjeerd van de Bijschuur (Tsjalle 454) het allerhoogst van de dag. Ze werd in de klasse M al kampioen. De combinatie is de laatste periode sterk gegroeid en haalde op het protocol nu bijzonder mooie cijfers, met zelfs een dikke 10 deze keer. Jurylid mevrouw Bokma was duidelijk: ‘Ze kwam al heel sterk aanrijden richting de hoek om aan te springen in de galop. De overgang ging zo vlekkeloos dus ik zei tegen mijn schrijfster….zet er maar een tien neer! Ik kan er niets anders van maken’, zei ze tevreden.

Nog meer Friezen

De top drie van de klasse M bestond uit louter Friese paarden. Na Tjeerd van de Bijschuur, was het reservekampioenschap voor Ylse fan Weidesheim (Rindert 406) met Baukje van der Weide. Ook Ylse kende een goede progressie en liep een vlotte proef met ook een sterke overgang van draf naar galop. Elzelien Renssen maakte met Veere fan Wylster Pragt (Wybren 464) de top drie compleet. Ook deze combinatie liet een fijne correcte proef zien.

Beheerst door de proef

De klasse Z werd gewonnen door Koerina Dijkstra met Silke Bernou fan ‘e Ies (Norbert 444). De combinatie scoorde in totaal 68,417%. Vlot daarop eindigde Ilona Woltman op een tweede plaats. Ilona reed met Romke P.J. (stamboeknaam Romke fân de Hagehoeve), een zoon van Folkert 353. Heel beheerst liep hij zijn proefonderdelen door, aangestuurd door Ilona die het paard met één hand mende.

Nog eens Romke

De kampioenstitel in de klasse ZZ werd gepakt door wederom een Romke. Deze keer gaat het om Romke fan ’t Wegje (v. Alke 468) van Wim en Jeanette van Heusden. Romke werd gereden door Alie Boekelo. Eerder werd Romke door Udo de Haan in de sport gereden. Inmiddels heeft Alie vanaf de klasse M het stokje overgenomen en is het Sportpredicaat binnen en hebben ze al de nodige winstpunten in de klasse ZZ. Jeanette van Heusden: ‘Alie reed eerder al een paard van ons en nu heeft ze Romke zover gekregen. Daar zijn we heel blij mee. We zijn nu zoekende naar een ruiter of amazone die met Romke verder wil. We zouden het leuk vinden om ook in de dressuursport het Sportpredicaat met hem te halen.’

Meer Friezen aan de top

De sterk bezette klasse L kende in Nynke Veldhuis met Femmie fan S. (Onne 376) een prachtig kampioene. Alleen al de presentatie was opvallend met de mooie presentatiewagen met brandende lantaarns. De combinatie won in 2020 al de indoor sportcompetitie in de klasse B en kan nu verdienstelijk het Noordelijke menkampioenschap klasse L bijschrijven. Demy fan Westermeer (stamboeknaam Demy ut de Grachten v. Hessel 480) met Sietske Brouwer pakte tot haar eigen grote verbazing de reservetitel. ‘Hier had ik even geen rekening mee gehouden. Ik had helemaal niet het idee dat ik een goede proef had neergezet. Maar goed….de jury bepaalt’, zegt ze na afloop lachend. De klasse L had ook  met Lysbeth de Boer en Brecht eveneens een prijswinnaar. Ze wist vierde te worden. In tegenstelling tot Sietske, was Lysbeth wel heel tevreden over haar verreden proef. ‘Brecht was vandaag lekker actief.’

Reservekampioen

In de klasse B werd de bonte Kylano met Sandra Rusticus kampioen. Met de Friese merrie Elske T.W. (Markus 491) wist Tobias Ferwerda het reservekampioenschap binnen te halen. De vlot lopende merrie reed parmantig door de baan en wist dichtbij de uiteindelijke kampioen te blijven.

Tweespannen gewonnen door Erwin Pruim

In de klasse tweespannen kwamen twee combinaties aan de start. Ook daar wonnen de zwarte parels. Erwin Pruim reed met zijn Flore M (Maurits 437) en Ouck fan Hickaerd (Loadewyk 431) naar de overwinning in de M-dubbelspannen.

In totaliteit was het wel opvallend de in alle rubrieken het nog best vaak voorkwam dat de beide jury heel verschillend dachten over de getoonde proeven. Er waren combinaties bij die bijna 20 punten verschil op hun protocollen voorgeschoteld kregen.

Vorig artikelKeuren in de VS: Marieke Ster Sport AA (Norbert 444) kampioen in Californië
Volgend artikelJeroen en Gijsbert oppermachtig in Exloo