Femmy de Jong: ‘Als kleine fokkers genieten we van alles wat we met Veroniek beleven’

Op de fokdag van It Fryske Greidhynder in Warga die onlangs werd gehouden, was de grootramige Veroniek W.E. Kroon Sport AA (Reinder 452 x Jasper 366) ook aanwezig. De merrie maakt indruk op jury en publiek en werd bij de Kroonmerries op kop geplaatst. Hiermee bewees ze opnieuw dat ze de stijgende lijn te pakken heeft, want ook het sportpredicaat bleek zeker niet onopgemerkt.

Annette Verbeek reed Veroniek onlangs naar het sportpredicaat, eigenaresse Femmy de Jong komt op dit moment op L1-niveau uit met de Friese merrie. ‘Ik start met haar voor de hobby, waar ik enorm van geniet en veel van leer”, steekt De Jong van wal. ‘Veroniek is voor mij een hele bijzondere merrie, ik heb haar als 3-jarige stamboekmerrie drachtig gekocht van de fokkers Wybren Wijbenga en Esther Hoekstra. Op dat moment had ik haar halfzus van dezelfde fokkers al in eigendom, dus ik kende de lijn al. Op de keuring in Garyp werd ze als 3-jarige voorgebracht en toen viel ze mij meteen op, ik vond het gelijk een mooi paard. Ze kreeg toen een derde premie, dus toen heb ik gelijk tegen Esther gezegd dat mocht ze Veroniek ooit verkopen, ik interesse had. Een tijd daarna belde ze op dat Veroniek beleerd was en ik mocht komen kijken, waarna ik haar gelijk gekocht heb.’

Fijn sportpaard

Omdat De Jong al een halfzus van Veroniek op stal had staan, wist ze wat voor fijn gebruikspaard ze in huis had gehaald. ‘Deze halfzus, de eerste nakomeling van de moeder van Veroniek, Renske fan ‘e Cooypleats Ster Sport Prest A (Jasper x Brandus), hebben we ook naar het sportpredicaat gereden, ik wist dat het fijne sportpaarden zijn die het altijd doen. Dat Veroniek destijds geen Ster was geworden maakte mij niet zo veel uit, want ik zocht gewoon een fijn sportpaard. Samen met Annette Verbeek hebben we haar rustig opgeleid onder het zadel en tussentijds heeft ze twee veulens gekregen.’

Foto: Gerbrich Raap

Rust en gevoel

De amazone vervolgt: ‘Veroniek doet het altijd voor me. Ze heeft enorm veel looplust, wat als jong paard niet altijd makkelijk was. Ze heeft zo veel go dat je het wel in goede banen moet leiden. Het is een heet paard, als ze eenmaal loopt gaat ze door. Daarom ben ik heel blij dat ik Annette erbij heb, zij kan goed rijden en we zitten precies op één lijn wat rijstijl betreft. Zij doet het professionele stuk en ik pak Veroniek tussendoor op, onze visie is hetzelfde, dus het is heel mooi dat we haar op deze manier op kunnen leiden. Samen hebben we Veroniek rustig opgepakt en alle tijd gegeven.  Annette heeft haar de Z-oefeningen geleerd en in mei dit jaar hebben ze de punten voor het sportpredicaat behaald.’

Alle tijd

Ondanks dat de merrie geen Ster werd toen De Jong haar voor het eerst zag, heeft ze zich dubbel en dwars bewezen de afgelopen tijd. ‘We hebben twee veulens gehad, daarna besloot ik haar toch nog een keer voor de keuring te doen, waar ze plotseling naar Voorlopig Kroon ging. Dat ze ook nog een IBOP van tachtig punten liep was heel bijzonder om mee te maken. Als jong paard deden we rustig aan en gaven we haar de tijd, maar nu komt alles in één keer op ons af. Alles valt op zijn plek. De tijd die we haar hebben gegeven heeft haar heel goed gedaan.’

Definitief kroon

Twee jaar geleden liet de merrie op de locatiekeuring bij Age Okkema al zien wat ze waard was, dit resulteerde in een 1e premie en een voorlopig kroon-titel. ‘Vorig jaar heeft ze onder Annette een AA IBOP-score gelopen en werd ze definitief Kroon verklaard.’

Moeder en dochter Veroniek W.E Sport AA Kroon (Reinder 452 x Jasper 366) en Hinke fan é Nesserwei Ster Menne x Reinder- Foto: Gerbrich Raap

Genieten

Twee weken terug streed de merrie mee in de rubriek Kroonmerries op de fokdag in Warga, waar ze een 1e premie en een uitnodiging voor de Centrale Keuring in september kreeg. ‘Haar eerste nakomeling, een 4-jarige merrie van Menne welke nog in ons bezit is, is dit jaar Ster geworden op de locatiekeuring bij Van Manen. Wij als ‘kleine’ fokkers en liefhebbers van het Friese paard genieten enorm van Veroniek en alles wat we met haar beleven.’

Leerzaam

‘Veroniek laat je nooit zitten, al moet ze bij wijze van spreken honderd Z-proeven achter elkaar lopen. Dat zou ze gewoon voor je doen.’ Na de Centrale Keuring pakt De Jong haar weer fanatiek op. ‘Ik leer enorm veel van zo’n paard. Ik rijd al mijn hele leven, maar eigenlijk ben ik een hobbyist, om zo’n paard te rijden heb je echt gevoel nodig. De bedoeling is dat ze volgend jaar onder de hengst gaat, Tymen 503 staat op ons lijstje’, vervolgt de amazone lachend. ‘Ik hoop nog meer van haar te leren en veel te genieten, we doen rustig aan en kijken waar het schip strandt. Het allermooiste is dat ze samen met haar dochter in het land loopt op ons aardappelbedrijf, daar geniet ik het meest van’, sluit ze trots af.

Vorig artikelUp (Jurre 495) en Uwke (Menne 496) kampioen veulens Fokdag Tolbert
Volgend artikelHippiade ’22 : Friese paarden bij de Nederlandse top