Fiduna (Alwin 469) wint zussenstrijd en algeheel Belgisch Kampioenschap

Fokdagkampioen Ternat 2021 Fiduna van 't Wilbroek Ster (Alwin 469 x Beart 411) Foto: William Schulte

Het algemeen kampioenschap op de keuring van het BSFP in Ternat op zondag 22 augustus bleek een strijd tussen twee volle zussen. De vierjarige Fiduna van ‘t Wilbroek Ster (Alwin 469 x Beart 411) won van de jeugdkampioen Rieka. Dubbel succes voor fokkers Rik Meeus en Magda Geudens.

De succesvolle fokkers Rik Meeus en Magda Geudens met hun kampioensmerrie en voorbrenger Stan Derksen (Foto: William Schulte)

Het moet gezegd, de weergoden waren het Belgisch Stamboek van het Friese paard gunstig gezind. De dag begon met hevige regenbuien en eindigde ook met stevige regenval, maar tijdens de keuring bleef het gelukkig zo goed als droog. Af en toe konden we zelfs onder een waterig zonnetje genieten van de Belgische zwarte parels. Op de fokdag werden zo’n 42 veulens en paarden gekeurd door juryleden Popke van der Meulen en Jan Hellinx.

Ramon van het Nest Eunoia (Tiede 501 x Beart 411), kampioen veulens (Foto: William Schulte)

Beste veulen: Ramon

Van de negen hengstveulens behaalde er eentje geen premie, er vielen nog twee derde premies en vijf tweede premies. Een eerste premie werd uitgedeeld aan Ramon van het Nest Eunoia (Tiede 501 x Beart 411) van Elke van Lysebettens uit Sint-Niklaas. Een stoer hengstveulen met een mooie bovenlijn, goede bouw van het kruis en veel ruimte in de draf. Ramon is een zoon van Modelmerrie Sophie van d’n Meulenpad en werd uiteindelijk ook uitgeroepen tot beste hengstveulen én beste veulen van België.

Saartje van ’t Hegtveld (Markus 491 x Andries 415) Foto: William Schulte

Twee eerste premie merrieveulens

Van de negen merrieveulens behaalden er twee geen premie, één kreeg een derde premie en 4 een tweed premie. Twee merrieveulens kregen een oranje lintje van de jury. Het luxe merrieveulen Saartje van ’t Hegtveld (Markus 491 x Andries 415) van eigenaar Rene Kenis uit Loenhout bewoog met gemak door de ring en werd dan ook beloond met een eerste premie. Merrieveulen Rieka van ’t Wilbroek (Alwin 469 x Beart 411) van eigenaars Rik Meeus en Magda Geudens uit Arendonk is een mooi rastypisch veulen en overtuigde de jury voor het oranje lintje met haar opwaartse bewegingen. Rieka van ’t Wilbroek mocht zich later ook beste merrieveulen van België noemen.
De in Ternat aanwezige enter, Mies van de Laereberg (Willem 508) van Jos Devriese en twenter Lady ût de Grachten (Tymen 503), gefokt door Michel Schothorst en in eigendom van Veronique Saey, werden beiden beloond met een tweede premie. De enige hengst die werd aangeboden in Ternat bleef veulenboek.

Rieka fan ’t Wilbroek (Alwin 469 x Beart 411) kampioen merrieveulens (Foto: William Schulte)

Geen Ster bij de driejarigen

De groep 3-jarige merries aanwezig in Ternat scoorden maar matig, één werd niet opgenomen in het stamboek, 4 werden wel opgenomen. Er werden echter geen Sterpredikaten uitgereikt. Dat gebeurde wel bij de vierjarige veulenboekmerries. Twee werden Ster verklaard met een tweede premie, namelijk Antje van de Klei (Hessel 480 x Doaitsen 420) en Florence van ’t Wolskeveld (Tsjalle 454 x Folkert 353). Antje van eigenaar Patsy Vermeir uit Hamme en gefokt door de familie Braam uit Voorst overtuigde met haar soepele bewegingen. Florence van Marleen Moosen uit Hasselt is een mooi, luxe paard met goede stap en draf die nog meer opwaarts zou mogen bewegen. Deze 4-jarige merrie is een dochter van Manon Boszorg Kroon die dankzij deze mooie prestatie van Florence Preferent werd.

Eerste premie voor Fiduna

Bij de vierjarige Stermerries kwamen de halfzussen Fenna van ’t Wilbroek (Alwin 469 x Tymon 456) en Fiduna van ’t Wilbroek (Alwin 469 x Beart 411), beiden in eigendom van Rik Meeus en Magda Geudens uit Arendonk, in de baan om kans te maken op graadverhoging.  Deze mooie merrie werd geprezen om haar royale voorhand en zeer edele hoofd. Ze is opwaarts gebouwd met een actieve stap en veel ruimte in de draf waarbij het achterbeen nog iets sterker zou mogen zijn om ook het predicaat voorlopig Kroon te ontvangen.

Kampioenschap tussen zussen

In de algemene kampioenskeuring namen volle zussen Rieka en Fiduna van ’t Wilbroek het uiteindelijk tegen mekaar op. Fiduna behaalde op kracht in de bewegingen uiteindelijk de titel algeheel kampioen van België, zij veroverde ook de titel best Belgisch gefokt paard. Haar kleinere, volle zusje Rieka werd uiteindelijk jeugdkampioene en reserve algemeen kampioene van België. Een top resultaat dus voor het echtpaar Meeus-Geudens uit Arendonk die van trots blonken tussen hun fokproducten.

Tekst: Veronique Saey

Vorig artikelVacature: plaatsvervangend lid integriteitscommissie
Volgend artikelLivestream IBOP Wergea – 26 augustus