Fokdagkampioen Büdingen: Hiltsje Neeltsje B. (Felle 422) promoveert naar Kroon

De kampioene en de reservekampioene van Büdingen (foto: Marcus Neuroth)

Op de fokdag in Büdingen, Duitsland, op zaterdag 10 september is Hiltsje Neeltsje B. Kroon AA (Felle 422 x Rintse 386) tot fokdagkampioen uitgeroepen. De twaalfjarige merrie van Monika Rohde , gefokt door G.P. de Boer uit Balkbrug, werd na haar eerste premie en Voorlopig Kroon meteen definitief Kroon dankzij een IBOP die ze al op vijfjarige leeftijd aflegde van 78,5 punten. Hiltsje showde een fraai front, veel ras en was langgelijnd. In de rug mocht ze wat bespierder, maar in haar taktmatige stap vertoonde ze veel activiteit en haar draf was opwaarts met een goed zweefmoment.
Het reservekampioenschap was voor Wenja vom Schozachtal Ster (Bartele 472 x Beart 411) van Julia Zwicker. De zevenjarige Stermerrie, vergezeld door haar Rommert 498 merrieveulen, heeft een luxe uitstraling, edel hoofd en veel behang. Ze is langgelijnd met een goede romprichting. Voor een verdere promotie kwam ze niet in aanmerking, daarvoor mocht ze in haar ruime en taktmatige stap en draf meer souplesse laten zien.

Twee Sterren met een tweede premie

Juryleden Jan Hellinx en Frans Smits hadden in Büdingen een kleine keuring, maar wel met een mooie kwaliteit. Bij de driejarigen konden ze een Ster tweede premie geven aan Klaziena HFB (Maeije 440 x Reinder 452) van Gitta en Matthias Scherbaum, gefokt door de familie Bosma uit Kollumerzwaag. ‘Ze mocht rijker in ras, maar in de bouw is ze langgelijnd, met een sterke rug en een goede ligging van het kruis’, aldus Jan Hellinx die vooral haar zeer goede, ruime en actieve stap waardeerde. In draf is ze opwaarts en mocht krachtiger in het Zeer goede, ruime stap, heel actief. De draf is opwaarts en mocht wat krachtiger in het achterbeengebruik.’
Ook stamboekmerrie Geisje Maike T (Wimer 461 x Tsjerk 328) maakte promotie. De vierjarige merrie van Patrick Mitter, en gefokt door Gonnie Schulte, verdiende een Ster met een tweede premie. Een grootramige merrie met een goede romprichting, sterke bovenbouw en veel behang, beschreef Jan Hellix de merrie die voor de keuring nog 72,5 punten voor haar IBOP kreeg. ‘Haar stap is wat afgepast en ze mag meer souplesse hebben, maar wel met goede takt. Ze waardeert zich op in draf met veel houding en balans.’

Twee eerste premie veulens

Bij de hengstveulens viel er één eerste premie. De rassige en langgelijnde Theo van de Vogelsberg (Menne 496 x Tsjalke 397) combineert een royale voorhand met goed beenwerk, takt in de stap en veel houding in draf. Het hengstveulen van Dieter Schmidt kreeg daarmee het kampioenslint omgehangen van het beste hengstveulen van de keuring.
Een oranje lintje was er ook voor Tjalda vom Lindenhof (Omer 493 x Tsjalle 454) van Nicole Borschel. De luxe uitstraling, mooie hals en evenredige bouw met sterke verbindingen maakten Tjalda met haar taktmatige stap en veel houding in draf tot een fraaie eerste premie merrieveulen en kampioen.

Vorig artikelDe CK 2022: zo ziet het programma eruit!
Volgend artikelLivestream ABFP-eindtest 5 – dinsdag 13 en donderdag 15 september