Fokker Bruggeling: ‘Fan it Waad’ lijn opgebouwd uit bewezen bloed

Theo en Marja Bruggeling met Hearau fan it Waad Ster (Jurre 495) (Foto: Karin Sevink)

In Phryso april verschijnt een uitgebreid interview met fokker en dierenarts Theo Bruggeling over zijn ‘Fan it Waad’-fokkerij. Theo heeft met fokdagkampioen Barran fan it Waad Kroon (Jehannes 484) een topmerrie op stal. Dit seizoen zijn drie fokmerries drachtig om zijn lijntje voort te zetten.

Stam 191

Theo Bruggeling heeft zijn fokkerij opgebouwd uit de nafok van Tetje H. (Tsjerk 328 x Hearke 254), gefokt door Sjoerd Heringa, uit een heel kort lijntje van stam 191. Tetje H. werd in 2001 als driejarige Ster verklaard met een eerste premie. Niet alleen dat, maar de merrie werd door de juryleden ook nog aangewezen als de beste driejarige. Bruggeling zette Tetje daarna succesvol in voor de fokkerij.

Onverwant

Tetje H. werd Preferent en de Sterdochters waar Bruggeling mee verder fokte, hebben ook al weer de nodige Sternakomelingen. Barran fan it Waad Kroon (Jehannes 484) was in 2019 fokdagkampioen in Garijp en ze heeft een triple A status: ze legde een ABFP test af van 83,5 punten. Begin maart kreeg Barran een elegant merrieveulen van Markus 491, Regan fan it Waad. ‘Om mijn lijn op te bouwen, heb ik in eerste instantie voor bewezen, sterk fokkende hengsten, gekozen maar dat zijn ook de hengsten die veel voorkomend bloed voeren. Nu ik een basis heb gelegd, overweeg ik ook meer onverwante hengsten. Dat is belangrijk in de Friezenfokkerij, voor de gezondheid van de paarden’.

Elite

Het bekendste paard uit de ‘Fan it Waad’-lijn zal voor veel mensen Arwyn fan it Waad Ster Sport-Elite (Doaitsen 420) zijn. Arwyn is via Mare fan it Waad Ster (Ulbert 390) een kleinzoon van Tetje H. Arwyn werd Ster verklaard maar op de Hengstenkeuring namen de juryleden afscheid van de hengst. Susan Wind reed Arwyn in drie disciplines naar het Sportpredicaat, waardoor hij Elite werd. Bruggeling: ‘Susan heeft, vooral in het tuig, veel met hem gewonnen, echt fantastisch. Arwyn is inmiddels naar Amerika verkocht.’

Uitdaging

Dierenarts Bruggeling ziet in de praktijk in Dokkum nogal wat Friese paarden met gezondheidsproblemen. Zijn eigen Tetje H. is op vijftienjarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een slokdarmverlamming. Hij is voorstander van het onderzoek naar slokdarmafwijkingen dat het stamboek nu gaat doen: ‘Ik ben erg benieuwd wat er uit dat onderzoek gaat komen. Het is een uitdaging om het ras gezond te houden. De test op dwerg- en waterhoofdgen is al een stap in de goede richting,’ stelt Bruggeling.

Nieuwe aanwas in de ‘Fan it Waad’ fokkerij (Foto: Karin Sevink)

 

Vorig artikelFriese paarden kunnen inschrijven voor het selectietraject WK jonge dressuurpaarden 2021
Volgend artikelJan Enne Kloosterboer: ‘Ik heb een hoop goede paarden gezien’