Fokker Reint Arends (Arebo Hoeve) bouwt al jarenlang aan eigen lijn

Reint Arends met drie Van de Arebo Hoeve-Stermerries: Kune Maaike Ster (Nykle 309), Tekla Ster (Epke 474) en haar dochter Hyke Ster (Jehannes 484) Foto: Karin Sevink

Reint Arends uit Beilen staat sinds een paar jaar opvallend vaak met kampioensveulens uit zijn ‘Van de Arebo Hoeve’-fokkerij in de keuringsring. Het succes komt na jarenlang bouwen aan een eigen lijn. In Phryso januari staat een reportage over zijn fokkerij.

Lange weg

‘Hoe het kan dat ik de afgelopen jaren zoveel succes heb met mijn paarden?’ Reint Arends zoekt naar een antwoord: ’Het is sowieso een lange weg. Ik ben mijn fokkerij begonnen met de aankoop van, toen als veulen, Dirk 298-dochter Anne Maaike v.d. Vospoort Ster uit stam 120. Dat is  een goed fokkende stam, het zijn paarden met een sterke achterhand die prima kunnen bewegen. Het is iedere keer proberen je merrie iets te verbeteren, daar doe ik mijn best voor.’ Dat lukt Arends prima: uit een kleindochter van Anne Maaike, Tekla v.d. Arebo Hoeve Ster (Epke 474), werd Jurre v.d. Arebo Hoeve Ster (Ulbrân 502), in handen van de nieuwe eigenaar Age Okkema, doorverwezen naar de tweede bezichtiging. Jurre was in 2019 beste hengstveulen op de Centrale Keuring. Zijn volle zusje Nynke v.d. Arebo Hoeve werd vorig jaar als enter Jeugdkampioen op de fokdag in Hemrik. Tekla is voor volgend jaar opnieuw drachtig van Ulbrân 502.

Jurre van de Arebo Hoeve Ster (Ulbran 502) Foto: Karin Sevink

Voldoening

‘Tekla fokt uitzonderlijk goed,’ stelt Arends vast,’ ik heb me vaak afgevraagd hoe dat kan.’ Hij heeft wel een vermoeden, met een knipoog: ‘Ze liep als jonge merrie niet alleen met haar moeder en oma in de wei, ze werd ook opgevoed door de oma van vaderskant.’ Die oma is Klaske Evaa D. Ster (Anton 343), de helaas al overleden moeder van Epke 474. Reint Arends kocht Klaske Evaa voordat haar zoon werd goedgekeurd van fokker Bert Duyster. Uit stam 43 fokt Arends met Sakira v.d. Keizershof Ster (Felle 422), haar halfzusje Ide v.d. Arebohoeve (Tsjalle 454) werd vorig jaar Ster met een eerste premie. ‘Het geeft meer voldoening als paarden uit eigen fokkerij Ster worden,’ zegt Arends,’ mijn doel is om steeds wat verder vooruit te gaan met het Friese paard; de juryleden moeten maar beslissen of mij dat lukt.’

Zes Stermerries

Reint Arends heeft inmiddels zes stermerries op stal maar noemt zichzelf nog steeds een kleine fokker: ‘Ik ben blij met wat ik heb.’ Een aantal amazones uit de buurt komt langs om de merries van Arends onder het zadel te rijden, zelf ment hij met zijn paarden. Voor volgend jaar worden er veulentjes verwacht van Ulbrân 502, Wibout 511 en Beant 517. Op naar een nieuw keuringsseizoen!

Vorig artikelAftellen naar de HK met voorbrenger Reinder Agricola : ‘Volle concentratie op het paard’
Volgend artikelAftellen naar de HK met vertaler Joute Klein: ‘ik heb er zin in’