Fokvereniging It Fryske Hynder herdenkt het echtpaar Jorritsma met ‘Echtpear Jorritsma Priis’

Op de fokdag van fokvereniging It Fryske Hynder wordt op 27 augustus de ‘Echtpear Jorritsma Priis’ uitgereikt aan de beste driejarige merrie op de keuring. Deze prijs wordt aangeboden en uitgereikt door Vronie van Asma en haar man Jopie, ter nagedachtenis aan het echtpaar Jorritsma.

Grote impact op fokkerij Friese paarden

Wybren Jorritsma is op 4 maart 2022 op 89-jarige leeftijd overleden. Hij had samen met zijn in 2014 overleden vrouw Blijke een hengstenhouderij aan de Alde Skatting in Heeg. Hengsten als Jochem 259, de zonen Tjimme 275 en Tamme 276, Foppe 290 en Tsjerk 328 stonden op het hengstenstation.
Jorritsma was zelf ook een zeer succesvol fokker. Met Nedia (Ewold 181) is dat begonnen. Uit deze merrie van stam 61 is een bijzonder succesvolle lijn voortgekomen, én een vruchtbare. Bekende namen als Carolina (Nanne 197), Rolanda (Jetse 225), Tjimkje (Freark 218), Berke (Freark 218) en Geesje (Freark 218) zijn slechts een greep uit de lange rij noemenswaardige merries. Maar liefst vijftien merries uit de fokkerij van Jorritsma werden Preferent, waarvan enkele ook Model en/of Prestatie zijn geworden. Voor zijn grote verdiensten voor de fokvereniging It Fryske Hynder werd Wybren Jorritsma onderscheiden met het erelidmaatschap, waarbij gezegd moet worden dat zijn echtgenote Blijke eveneens een enorme bijdrage heeft geleverd aan de vereniging. Vandaar: de Echtpear Jorritsmapriis.

70 jarig jubileum feest

De fokvereniging viert op haar fokdag ook het 70-jarig jubileum. Daarvoor is er op de fokdag een leuk middagprogramma in elkaar gezet, aldus een enthousiaste voorzitter Ferry Wolfswinkel. ‘Dat programma wordt voornamelijk verzorgd door onze eigen leden, met een bijzondere opening en nog een verrassing als toegift; het advies is dan ook om niet te vroeg naar huis te gaan!’ Na afloop is er ter ere van het jubileum nog een feestavond met live muziek. Iedereen is van harte welkom!

 

Vorig artikelTwenter Nine fan ’t Reidfjild (Tiede 501) jeugdkampioen èn fokdagkampioen in Ambt Delden
Volgend artikelUPDATE! Livestream voorrijdag 3 – vrijdag 12 augustus – START 5 uur