Fries kampioen B-dressuur: ‘Ik ken Evelyn P (Nane 492) al vanaf dat ze veulen is’

‘Kampioen? Nee, dat had ik echt nooit verwacht van tevoren!’, reageert Tess Dedden op de vraag of ze verrast was na het behalen van het rood-wit-blauwe lint vorig weekend tijdens de Friese kampioenschappen in Harich. Met de vierjarige Nane 492-merrie Evelyn P mag ze nu naar de Hippiade.

Het kampioenschap kwam met name onverwacht omdat ze ‘pas’ als vijfde door was na de selecties. ‘In de eerste proef in Harich hadden we 67%, dus daar was ik super tevreden over. We reden een constante proef, eigenlijk net als anders. Evelyn kijkt nergens naar, ze had geen last van alles wat er om ons heen gebeurde en bleef goed gefocust. Schrikachtig is ze totaal niet, ze is heel ongecompliceerd.’

Spannend…

Over haar finale proef, op zondag, had de 19-jarige amazone ook geen klagen. ‘Mijn score van 64% viel een beetje tegen. Toen werd het nog spannend of we nog steeds eerste stonden. Maar dat was dus wel zo, echt helemaal te gek!’

Trainen bij Leonie Evink

Haar paard scoort vooral omdat ze zo stabiel is. ‘En ze heeft een hele fijne galop, waarin ze al goed kan schakelen. Verder probeer ik de proef zo netjes mogelijk af te werken, en precies op de letters te rijden.’ Sinds haar negende traint Tess bij Leonie Evink, dus ook al toen ze bij de pony’s reed. Haar pony heeft ze tot en met de Z2 uitgebracht; daarna stapte ze over op de paarden. Dit FK was haar allereerste kampioenschap bij de paarden, en het was meteen ‘raak’!

Moeders en dochters

Evelyn P rijdt ze voor haar buurvrouw Alie Elverdink-Schaap. Zij was ook degene die de merrie gefokt heeft, samen met Sipke Paulusma, die helaas niet meer leeft. ‘Ik ken Evelyn al van veulen af aan, ik heb haar nog nèt niet geboren zien worden… Het leuke is dat ik dus op Evelyn mag rijden, en dat mijn moeder op Medusa fan Ljocht en Skaed Ster (Sierk 326), de moeder van Evelyn, rijdt. Twee moeders en dochters met elkaar op pad!’

Buiten rijden

‘We maken één keer per week een buitenrit – vlak achter ons huis kun je zo het bos in – of ik ga in mijn eentje. Die afwisseling vind ik belangrijk, lekker het hoofd leegmaken. Sinds kort heeft Evelyn nóg meer variatie: Alie ment nu ook met haar, en ook dat pakt ze super op.’

Stal De Mersken

Tess rijdt niet alleen op Evelyn P. Naast de jonge Friese merrie beleert en traint ze als parttime werknemer jonge paarden bij Age Okkema, haar werkgever. ‘Na mijn examen zocht ik een baantje, en toen ben ik gaan vragen bij Stal De Mersken of ze daar niet iemand nodig hadden. Ik leer er ontzettend veel en het is natuurlijk fantastisch dat ik al die gave paarden mag rijden. Of ik ook op de dekhengsten rijd? Nee… maar dat zou wel héél tof zijn…’

Vijfde met Divine JB

Ze doet dus heel veel ervaring op met Friese paarden, maar rijdt óók nog een zevenjarige KWPN-merrie, de Wynton-nakomeling Divine JB van Jojanneke Baarsma. Met haar werd ze vijfde op het FK, op hun vijfde gezamenlijke wedstrijd ooit. Naast het rijden van de paarden is Tess druk met haar studie Diermanagament.

De beste combinaties van alle provincies

In Ermelo, op 19 augustus, gaat ze vooral genieten, laat Tess weten. ‘Er zijn daar zoveel goeie combinaties, de beste van alle provincies! Ik vind het heel gaaf om aan het NK te mogen deelnemen. Zenuwachtig ben ik sowieso niet snel, en dat zal ik dan ook niet zijn. Ik doe gewoon mijn best en probeer zo netjes mogelijk te rijden.’

Programma Dressuur Paarden Hippiade 2021

Foto: privébezit

Vorig artikelComplete Hobke (Markus 491) met ‘mooie koppie’ fokdagkampioen Midden Nederland
Volgend artikelFriese tuigpaarden in de startblokken