‘Fries’ zestal Drents kampioen

Het zestal (met reserveruiter) van LR De Runderuiters

LR & PC De Runderuiters uit Emmer-Compascuum domineerde de afdelingsdressuur tijdens de regiokampioenschappen Drenthe. Met meerdere vier- en zestallen waren zij op 2 augustus vertegenwoordigd in Exloo. Het zestal bestaande uit louter Friese paarden won de klasse L.

Veel animo voor afdelingsdressuur

Viola Nijland is niet alleen commandant van het Friezenteam, maar begeleidt verschillende meertallen van de rijvereniging. Zij zegt: ‘We beginnen in mei al met de voorbereidingen. Na een oproepje op Facebook kwamen er veel reacties binnen van ruiters met Friese paarden die wel mee wilden doen, dus er is veel animo voor het rijden van afdelingsdressuur. Het is ook erg leuk om te doen, je merkt dat de onderlinge saamhorigheid groeit. Het verschil in manier van galopperen tussen Friese paarden is best groot. Het was in het begin de uitdaging om dat te stroomlijnen. Een zestal rijdt in een grote baan, dat is een voordeel want dan komt de galop van een Fries paard beter tot zijn recht en loopt de proef makkelijker.’

Hippiade

Viola Nijland is erg druk met de organisatie rond de meertallen: ‘We trainen elke vrijdagavond, we oefenen de proef maar de combinaties krijgen ook individueel les om het geheel beter te krijgen. De tenues moeten hetzelfde zijn, daar komt ook een stukje sponsoring bij kijken. In juli zijn we bijna elk weekend op oefenconcours geweest, dat kost de nodige tijd.’ De gedegen voorbereiding heeft zijn vruchten afgeworpen met het kampioenschap in de klasse L, maar wellicht worden er nog meer prijzen in de wacht gesleept: ‘Eind augustus gaan we naar de Hippiade in Ermelo. Ook doen we met een viertal mee aan de Alrako KFPS outdoorkampioenschappen’.

Het zestal bestaat uit:

Elsanne Plas met Tanja van de Goede Ree (Doaitsen 420 x Nykle 309)

Dominique Beverdam met Hyltje fan Signature Friesians (Stendert 447 x Leffert 306)

Erwin Pruim met Ouck fan Hickaerd (Maurits 437 x Bonne 341)

Anouk Rodenboog met Flore M. (Loadewyk 431 x Oege 267)

Marjon Visser met Berber W. (Gjalt 426 x Sape 381)

Jannet Brinks-Kuiper met Hilda van de Anervaart (Jorn 430 x Reyert 337)

Meike Herms met Ster (afstamming Onbekend)

Commandant: Viola Nijland

Vorig artikelKoninklijke Amalia van de Heemstede kroon op Zuidelijk jubileum
Volgend artikelNynke Mulder met Rooske (Alwin 469) geplaatst voor Hippiade