Friese hengsten domineren Grand Prix

Marc Peter Spahn - Elias 494 EK Friese Paarden 2018 © DigiShots

De Friese paarden domineerden zondag 27 januari de Subtop-wedstrijd in Tolbert. Op het hoogste niveau, de Grand Prix, werden de eerste drie plaatsen bezet door Friese hengsten.

Top prestatie Peter Spahn en Elias 494
De overtuigende winnaars waren Peter Spahn en Elias 494 (Jorn 430), die voor hun Grand Prix-proef 66,96% lieten noteren. ‘Elias 494 voelt elke keer dat ik hem de ring in rijd meer bevestigd aan. Ik had nu ook een heel fijn gevoel, maar ben me er wel van bewust dat er een aantal dingen nog beter kunnen. Ik had nu bijvoorbeeld wat spanning in de uitgestrekte draf. Daar verraste hij me mee, maar gelukkig pakte Elias 494 het direct weer goed op. De piaffe en passage zijn heel goed en in de wissels om de pas hoef ik hem steeds minder te ondersteunen. Dat is een kwestie van routine opdoen’, vertelt Peter Spahn.

Hennie haar eerste Grand-Prix paard is een Fries
Lisanne Veenje stuurde Friesen Exklusiv Wirdmer (Beart 411, stbnaam Wirdmer fan ‘e Boppelannen) naar 62,94% in de Grand Prix, goed voor de tweede prijs. Als derde eindigde Hennie Roffel met Walt 487 (Gjalt 426), die 61,63% scoorde. Hiermee is Walt 487 nu officieel Grand Prix geklasseerd. ‘We zijn er nog lang niet, maar het begin is er! En wie had gedacht dat mijn allereerste Grand Prix-paard een Fries zou zijn?’, laat een trotse Hennie Roffel weten.

Friese paarden op eerste en tweede plaats Prix St. Georges
Ook de zege in de Prix St.Georges ging naar Peter Spahn. Dit keer met SBS Gerbrandt (Anders 451), waarmee Spahn 65,29% behaalde. Britt Muis mocht de tweede prijs in ontvangst nemen met It’s Britt’s Hebbe (Olgert 445, stbnaam Hindrik fan Lytsepost). Hun score bedroeg 64,41%. Deze combinatie won vervolgens de Intermédiaire I met 64,78%. ‘Hebbe kan af en toe best wel heet worden, maar nu in Tolbert was hij goed te rijden. We hadden nog wat kleine dingetjes door zijn over enthousiasme, maar voor de rest had ik een heel fijn gevoel’, aldus Britt Muis. Een vierde plaats in de Prix St.Georges was er voor Bennie van Es met Jetse fan Hickaerd (Ulke 338) met 63,31%. Jeanet Dam en Gijsbert JD (Tsjalke 397) veroverden in de ZZ-Zwaar 61,07%, goed voor een vierde prijs. Daarmee is deze combinatie nu startgerechtigd in de Prix St.Georges.

Comeback na knieblessure
Donderdag 24 januari maakte Sharina Mandemakers na een lange knieblessure haar comeback in de dressuurbaan met Superhorse Hawar W. (Haitse 425). In Someren startten ze in het ZZ-Zwaar en zetten daar een score van 60,64% neer. Daarmee pakte ze de overwinning. Laura Roling behaalde vorige week woensdag, 23 januari, in Den Dungen 63,16% in de Prix St.Georges met Tsjalling D.L. (Leffert 306).

Vorig artikelPhryso.com: hét nieuwsplatform voor Friese paarden
Volgend artikelPatricia Mannaerts debuteert succesvol met tweede plaats in Grand Prix