Friese paarden in kerstverhaal: ‘Prachtige promotie voor het ras’

Still uit de tv-uitzending van Scrooge Live.

Tv-spektakel Scrooge Live trok afgelopen zaterdagavond bijna twee miljoen kijkers. Zo’n 1,9 miljoen mensen stemden af op Omroep MAX op NPO 1 en zagen een Jacobijnerkerkhof in Leeuwarden dat was omgetoverd tot kerstdorp. Tijdens de televisie-uitzending werd er aandacht gevraagd voor kinderarmoede in Nederland. Het doel was om het probleem aan de kaak te stellen en om zoveel mogelijk geld op te halen, om deze kinderen aan nieuwe kleding te helpen.

Klassiek kerstverhaal

Scrooge Live is een adaptatie van het klassiek kerstverhaal ‘A Christmas Carol’ geschreven door Charles Dickens. In het verhaal wordt de gierige financier Ebenezer Scrooge op kerstavond bezocht door 3 geesten die hem een kijkje geven in zijn vorige-, huidige- en toekomstige kerstdagen, wanneer hij zijn leven niet betert en meer naastenliefde en sympathie gaat tonen.

Fries tweespan voor de lijkkoets

De oplettende kijker (en uiteraard de Friezen liefhebber) is het waarschijnlijk meteen opgevallen: er liep een prachtig tweespan Friese paarden voor de lijkkoets tijdens de akte over de Toekomstige Kerst. Op de bok van de begrafeniskoets zat naast “De Dood”, gespeeld door acteur Tygo Gernandt, Friese paardenmenner Gert van Dijkhuizen van Stal fan Wettersicht uit Follega.

Producente onder de indruk

Gert reed januari van dit jaar met zijn tweespan mee in de uitvaart van Dries van der Berg in Harderwijk. Toevallig was hierbij de producer van de live tv-shows de Passion en Scrooge aanwezig, en zij was zo onder de indruk van de paarden, de koets en het hele voorkomen dat ze prompt Gert vroeg om mee te doen met de kerstproductie. ‘Het is natuurlijk geweldig als we op deze manier een bijdrage kunnen leveren aan de promotie van ons Friese paard’ vertelt de menner en fokker van Tymen 503.

Familieaangelegenheid

Zo gezegd, zo gedaan en in de zomer werd Stal fan Wettersicht gebeld, de repetities en opnames zouden op een avond in September plaats gaan vinden. Familie en vrienden werden opgetrommeld om het mooiste plaatje neer te kunnen zetten; Ymte fan Wettersicht Ster A (Tsjalle 454 x Harmen 424), volle broer van Tymen 503, en Falco (Tonjes 459 x Heinse 354) in het antieke tuig, achter de antieke lijkkoets van de familie Haasnoot uit Voorburg, dochter Emma en vaste stalhulp Amarins naast het span, en zoon Tymen ervoor.
Het werd een lange avond van oefenen en opnemen, tot na middernacht, maar de stal kijkt terug op een hele positieve ervaring. ‘Het was enorm gezellig op de bok met “de Dood”, er is me meerdere malen verteld dat ik niet zo vrolijk mocht kijken’ vertelt Gert lachend.

Span met ervaring

Ymte en Falco zijn een span met ervaring, de hengsten worden ook ingezet voor de Fryske Quadrille en voor de arrenslee. Daarnaast rijdt de stal meerdere malen per jaar mee in begrafenissen. ‘Eerst was het alleen voor vrienden en familie, maar we worden steeds vaker benaderd door mensen die ons op een begrafenis hebben gezien. Het is mooi en dankbaar werk, dus we doen het graag’.

Scrooge Live wordt op tv herhaald op zondag 26 december om 8.30 uur op NPO 1. Ook is de uitzending via NPO Start terug te kijken.

Vorig artikelBlog Ester: kerstgedachten…..
Volgend artikelGoedkeuring voor Julius 486, Eise 498, Meinte 490 en Jurre 495