Friese paarden in Zweden winnen manenvlechtwedstrijd

In een periode dat wedstrijden en evenementen stilliggen, bedacht de Zweedse tak van het Fries Paarden Stamboek (SFHF) samen met een winkel in dierverzorgingsproducten deze winter iets anders. Namelijk een ludieke manenvlechtwedstrijd. De Friese paarden van Helen Hilltorn uit het Zweedse Bogren verdienden daarbij tot Hilltorns verrassing de eerste, tweede én derde prijs.

Geen men-, maar manenwedstrijd

Hilltorn neemt met de elfjarige Sterruin Helix (Tietse 428) normaal gesproken deel aan samengestelde menwedstrijden op M-niveau, maar nu besloot ze aan de ludieke ‘manenwedstrijd’ mee te doen. ‘Ik wilde bij Helix graag een haarstijl die mooi was, maar ook praktisch te gebruiken was tijdens mencompetities. De manen moeten niet verward raken in het tuig.’

Kwaliteit van kapsel

De jury, bestaande uit een dressuurjury en een kapper, lette bij de groep van dertien inzenders vooral op de kwaliteit van het ‘kapsel’ en minder op decoratie. Bij winnaar Helix werd het patroon in de manen, dat de halslijn benadrukt, gewaardeerd. De tweede prijs werd ‘klassiek en elegant’ bevonden.

Hartenvlechtwerk

Helix moeder Iduna F (Adel 357) kreeg de derde prijs met een creatief hartenvlechtwerk. De negentienjarige merrie heeft manen tot haar knieën. ‘Het was een idee van mijn veertienjarige nichtje Amina om hartjes te maken met Iduna’s lange manen. Zij heeft er het meeste vlechtwerk voor gedaan en het is een waar kunstwerkje geworden. Dat zegt ook wel iets over de sterke band tussen Amina en Iduna.’

Video van inzenders

Hilltorn noemt de haarcompetitie, hoe klein ook, een leuke afleiding in een periode dat er verder weinig gebeurt. ‘Ik zou andere paardensportorganisaties zeker aanmoedigen om ook met originele ideeën op de proppen te komen.’ De SFHF en dierverzorgingswinkel K9shop.se maakten een video-impressie van de inzenders.

Vorig artikelProject zoekt (Friese) paarden
Volgend artikelOok online beoordeelde menproeven tellen mee voor Sportpredicaat